Отглеждането на разсад от домати започва през януари - февруари. По това време е обичайно да се сеят семена в контейнери или оранжерия. Датите на сеитба зависят от мястото, където ще растат разсад. Как правилно да отглеждате и поливате разсад от домати у дома, можете да научите от тази статия.

Домати

Доматите са богати на витамини и минерали. Те се ядат с удоволствие както от възрастни, така и от деца. Според изследванията този зеленчук има положителен ефект върху човешкото тяло. Полезните свойства включват:

Доматите са богати на витамини и минерали

 1. Благоприятен ефект върху храносмилателната система, тъй като поради своята структура доматите бързо се разграждат и прекалено обират. Освен това съдържанието на киселина помага за балансиране на киселинността в стомаха. При гастрит доматите проявяват лечебни функции.
 2. Маринованите зеленчуци поддържат чревната микрофлора.

Най-важният ефект на доматите върху човешкото тяло е способността им да противодействат на образуването на ракови тумори. Зеленчукът съдържа три свободни радикала, които се противопоставят на атаката. Най-мощният от тях е ликопенът. Най-интересното е, че преработените продукти съдържат много повече от това вещество, отколкото пресните домати. Ето защо експертите препоръчват да се яде кетчуп, сос или паста.

Културата е растение, което има добре развита коренова система. Корените са в състояние да растат и да се развиват бързо. При безсемен метод за отглеждане на реколта кореновата система може да навлезе на един метър дълбочина. В диаметър корените могат да растат един и половина или два и половина метра.

На бележка.Ако почвата е достатъчно влажна, тогава корените могат да се появят на всяка част от стъблото, поради което растението е в състояние да се размножава чрез резници и странични издънки. Корените върху резници, стоящи в чаша вода, се образуват на втория ден.

Стъблото, в зависимост от сорта, може да нарасне от тридесет сантиметра до два метра височина. Листата приличат донякъде на картофени листа. Растението цъфти в жълто, докато цветята са много малки, събрани в съцветия. Културата се самоопрашва, тъй като в едно цвете има както мъжки, така и женски органи.

Плодовете са многогнездени плодове, които се предлагат в различни форми и размери. Плодовете са оцветени в розово, червено, жълто, пурпурно и бяло. Има три вида храсти:

 • нестандартни,
 • стандартен,
 • картофи.

Как да поливаме разсад на перваза на прозореца

Как се полива разсад

Когато отглеждате култура, поливането на разсад от домати у дома е важно. Необходимо е правилно да се изчислят интервалите, благоприятното време, температурата на водата. Ако апартаментът се отоплява с централно отопление, въздухът изсъхва бързо. Следователно, за нормалния растеж на разсад, той трябва периодично да се навлажнява.

Ако в стаята няма овлажнители, тогава за това можете да използвате широки контейнери, които могат да бъдат инсталирани близо до разсад. Водата се изпарява и овлажнява въздуха. Контейнерът с покълналото семе може да се постави в плосък съд с вода, която ще охлажда корените и също така ще ги живее с влага.

Познавайки вътрешния микроклимат, можете да зададете количеството поливане за млади разсад по такъв начин, че да не му навредите.

Интересно е да се знае. Когато температурата на въздуха в помещението е от осемнадесет до двадесет градуса, растението се полива не повече от два пъти на ден. Ако стаята е много по-топла, тогава поливането се извършва по-често.

Как да поддържаме влагата

Водата е най-основното нещо, от което семето трябва да покълне. В същото време е важно да изберете правилния състав, така че кълновете да растат здрави. Основното внимание трябва да се обърне на:

 1. Липсата на вещества в течността, които действат като дезинфектант. Такива вещества включват хлор, който се добавя към чешмяна вода. За да се отървете от него, оставете съд с вода отворен за двадесет и четири часа.
 2. Поливайте със стайна температура или много по-студена.
 3. Топи се или събира дъжд.

За поливане е най-добре да използвате спрей с фин спрей. В противен случай кълновете могат да бъдат сериозно повредени. Освен това не трябва да се оставя водата да застоява, в противен случай кореновата система ще загнои. Много хора се чудят колко често да поливат разсад от домати на перваза на прозореца.

На бележка.Можете да напръскате растението след двадесет и четири часа. Ако разсадът се намира на прозорците на къщата от слънчевата страна, тогава растенията трябва да се поливат много по-често, тъй като слънчевите лъчи могат да изсушат почвата, като в същото време избавят крехките разсад от минерали. От северната страна слънцето практически не се появява, така че почвата не изсъхва бързо и поливането се извършва веднъж седмично.

Градинарят трябва сам да определи как да полива разсада, така че разсадът да е сто процента, издънките да са силни. На пазара има много продукти, които се използват за стимулиране на растежа на растенията. Обхватът на такива решения е много голям, което позволява на градинаря да избере най-оптималния вариант за себе си.

Как да поддържаме влагата

Има спор за това кога е най-добре да се поливат доматите, сутрин или вечер. В тази връзка можем само да кажем, че всичко зависи от биоритмите на самия градинар, както и от установеното му ежедневие. Хората, които се наричат ​​чучулиги, могат да станат много рано. Поради тази причина поливането на разсад от домати сутрин е напълно нормално за тях. За бухалите е неудобно да поливат растението сутрин, така че вечер поливат доматите.

Засаждане на домати

Напълно подсилени стъбла от домати, които имат два или три истински листа, подлежат на бране. За целта използвайте кутии или картонени кутии, които по-късно могат да се използват като мулч. Можете да засадите разсад в оранжерии, за които се използва поликарбонат. За засаждане могат да се използват и торфени саксии или пластмасови чаши.

На бележка. Поливайте растенията обилно преди разсаждането. По този начин стъблата могат лесно да бъдат отстранени от съдовете, без да се уврежда кореновата система. Можете дори да поливате растението с филтрирана вода от електрическата мрежа.

Торфените саксии са склонни да се намокрят, следователно колко често се полива разсадът от домати директно зависи от това как основата е наситена с влага. Едно напояване на всеки няколко дни ще бъде достатъчно. Поради порестата структура на материала, водата се изпарява от почвата много по-бавно. Поливането на растенията често може да доведе до пълно намокряне на материала и корените да растат през каси или торфени саксии.

Важно! Най-добре е растението да се отглежда в пластмасови чаши или бутилки, които имат отрязана шийка преди засаждане на семената. В тези контейнери ясно се вижда цялата коренова система, състоянието на почвата и колко тя е наситена с влага и кислород.

За засаждане на домат е най-добре да използвате смес от торф, пясък и малки камъчета. Така почвата ще бъде наситена с кислород. Освен това поливането на разсада много често не трябва да се извършва, тъй като течността може да застоява и кореновата система да изгние.

Как да поддържаме оптимален растеж на растенията

Ако разсадът е започнал да расте и да се развива бързо и стъблото активно се издига нагоре, това означава, че културата се полива неправилно. За да промените ситуацията, трябва да промените радикално режима на напояване. За да може разсадът да спре да вилнее, най-добре е да използвате поливане на корени. Доматите не обичат мокрите листа. Тъй като доматите са култура, която принадлежи на юг, за тях е по-лесно да понасят суша, отколкото обилни дъждове.

Интересно. След гмуркане на разсад много градинари се чудят как и как да поливат младите растения правилно. Много агрономи препоръчват да ги поливате с изворна вода. Други отиват в гората, за да съберат чист сняг и да направят разтопена вода. В такава вода има много минерали, благодарение на които растенията ще растат здрави и силни, плодовете им ще бъдат сочни и с отличен вкус.

Торене на разсад от домати

Растението ще цъфти обилно и ще зарадва градинаря с висок добив от големи, сочни плодове, ако разсадът се полива с лекарства, стимулиращи растежа на културата. За това се използват течни торове.

Най-популярните продукти за отглеждане на нощници и чушки са:

 • Еко-гел;
 • Циркон;
 • Ribav екстра;
 • Епин-екстра;
 • Корневин;
 • Гуамат.

Тези препарати съдържат почти същия състав на минерали, необходим за здравословен растеж на растенията. За всяко лекарство има инструкция за употребата на веществото, която посочва колко трябва да се използва за определена площ от засадени разсад. С грешна дозировка на лекарството или честото му използване можете да навредите на кореновата система. Корените започват да гноят, от това стъблото изсъхва, листата пожълтяват и падат. Ако се придържате към всички пропорции, тогава на доматите ще се образуват пъпки.

Торене на разсад от домати

Когато въвеждате течни торове в почвата, трябва да се уверите, че те никога не попадат върху листата или стъблата на растението. В противен случай растението ще изгори.

За хранене на разсад много градинари използват народни средства. Сред тях са следните:

 1. Запарка от лукови кори. Това лекарство убива патогенната микрофлора, дава сила на растението.
 2. Разтвор, направен със сода за хляб, прави плодовете да растат сочни и сладки.
 3. Ако се използва йод, той ще действа подобно на азотните торове.
 4. Градинарите получават минерални торове и азот от коприва.
 5. Приготвеният препарат от ситно нарязан чесън и разреден с вода в съотношение едно към петдесет ви позволява да се отървете от бяла плака в областта на кореновата система.

Интересно.Използвайки жива мая, градинарите укрепват имунната система на растението, което ще устои на гъбични заболявания. Разсадът, напоен с разтвор на мая, активно расте и се развива.

Поливането на една култура е много важно за отглеждането й. Липсата на влага кара доматите да изсъхнат. Излишък - убива кореновата система. Освен това трябва да знаете как правилно да храните растението. При спазване на всички стандарти растението расте здраво и силно.