Домашните зайци се размножават доста бързо. Развъдчикът трябва да знае някои правила, за да получи потомството без никакви проблеми. Раждането на заек често е бързо, но понякога възникват трудности, които фермерът преодолява самостоятелно или с помощта на ветеринарен лекар.

Раждане при заек

Начинаещите животновъди често питат как се нарича раждането на заек. Този процес се нарича окрол или агнешко. Бременността при заек продължава 30-40 дни. Тя ражда само в отсъствието на стопанина. Най-често не се изисква помощ за животното.

При подготовката за раждане заекът (женската) се поставя в майчината камера. Тя е снабдена със сено и слама за изграждане на гнезда. Ако окролът се провежда през лятото, тогава фермерът не изисква допълнителни усилия. През зимата покрийте пода на матерната течност със слой от дървени стърготини с дебелина 50 мм и отгоре изсипете сено.

Раждане при заек

Важно! Не използвайте остатъци от смолиста или силно миришеща дървесина.

Можете да попитате вашия ветеринарен лекар как раждат зайци. Продължителността на окрола не надвишава 20-30 минути, но в някои случаи това време се удължава до 60 минути. Колкото повече зайци се раждат, толкова по-кратка е продължителността на процеса. Ако женската не е успяла да даде потомство в рамките на един час, препоръчително е да се обадите на ветеринарния лекар.

Заек, който ражда за първи път, може да има 1-2 мъртви малки. Млада милф може да хвърли носилка по следните причини:

 • инстинктът за защита на потомството принуждава някои зайци да напуснат гнездото. В природата майката обърква хищниците с това;
 • женската може да разпръсне зайците, да ги потъпче. Това е признак на сексуално желание. Следователно заекът отново се покрива и нейното потомство се затопля. Майката се връща при децата си след нощно чифтосване;
 • отначало заекът изобщо не се приближава до потомството, а след това практически не го храни. Това се случва, когато майката няма мляко. Новородените се прехвърлят на друга жена, която ще се грижи за тях;
 • заек, който ражда за първи път, може да държи изпражненията далеч от зърната. Трябва да задържите женската и да доведете бебетата при майката. Постепенно всичко ще се нормализира.

Фермерът ще види как се раждат зайци, когато получи първото потомство. Обикновено това са малки розови бучки с дължина до 5 см. Ушите, затворените или отворени очи се виждат ясно. По телата няма пух или козина, така че е по-добре веднага да ги покриете със сено. Ако всичко е нормално, женската ще започне да храни бебетата си, пускайки ги близо до зърната.

Зайците се отлагат от майка си за 1-1,5 месеца. Ако се отглежда декоративен вид животни - 60 дни след раждането.

Зайците се отлагат от майката след 1-1,5 месеца

Забележка! Ако фермер отглежда зайци от големи породи (те се наричат ​​Гиганти), тогава бебетата се отстраняват от майката след 3 месеца.

Колко зайци ражда заек наведнъж

Почти невъзможно е да се отгатне точният брой бебета, които са се появили. Всичко зависи от много причини, например здравето на женската, нейната диета и др. На въпрос колко зайци женски заек ражда наведнъж, може да се отговори, че средният брой на родените бебета е 5-6. Но понякога тази цифра варира между 1-3 или 7-8 копия. Женските често не успяват да раждат всички зайци живи, така че в котилото има 1-2 мъртви животни.

Важно! Мъртвите малки трябва да бъдат спешно отстранени от майчината напитка, в противен случай майката няма да се приближи до живото дете или ще започне да го яде заедно с труповете.

Поради бременност женската става страшна и предпазлива, така че всеки стрес може да доведе до спонтанен аборт или преждевременно раждане. Това обстоятелство оказва значително влияние върху броя на родените зайци. Ако всичко е наред, фермерът трябва да очаква 5-7 копия. Понякога в утробата се развиват от 8 до 13 индивида, но такива случаи са доста редки.

Заекът е родил - какво да се прави

След завъртането на женската се препоръчва да не докосвате живи бебета с ръце. В противен случай, усещайки миризма на някой друг, животното ще изостави потомството си. Първо, трябва да се обадите на ветеринарен лекар, за да изследва потомството и да го освободи от вътрематочния филм. Раждането на потомството най-често протича без никакви проблеми, но понякога майката остава неподвижна в ъгъла на майчиния алкохол. В такива случаи само квалифициран лекар може да помогне. Пациентът може да развие различни заболявания, например ендометрит или листериоза.

По време на прегледа и възможно лечение майката се прехвърля в друга стая

Забележка! Ако в клетката има заек със зайци, тогава по време на прегледа и възможното лечение майката се премества в друга стая, а бебетата се преместват в друга женска.

Фермерът трябва да следи женската, в противен случай заекът може да изяде бебетата си. Това понякога се случва по следните причини:

 • недостатъчно натрий в храната на женската;
 • лошото хранене на майката води до факта, че новороденото бебе става привлекателна храна;
 • майката случайно яде живо потомство заедно с мъртви екземпляри.

Развъдчикът трябва да наблюдава храненето, което женската и новородената група зайци получават. През лятото на майката трябва да се дава повече зеленина, например трева. Най-често животното се храни с препарати от детелина, люцерна или овес. Ако заекът оплаква в студено време (зима), тогава тя получава висококачествено сено, храната се разрежда с бобови растения.

След като дръпнат бебетата в отделна клетка, те започват постепенно да ги хранят не само с мляко, но и с други продукти. Към диетата се добавят зърна, омекотени с вряща вода, зеленчуци (с изключение на магданоз).

Допълнителна информация: по-добре е да не давате прясно мляко на бебета. Това може да доведе до развитие на диария. Такова заболяване не може да се лекува самостоятелно; по-добре е да се обадите на лекар.

Как да разбера дали заек ловува

Преди да започне да се чифтосва, женската променя поведението си. Гениталиите й променят състоянието си. Гениталният процеп става червен, от него започват да се открояват бели и червени секрети. Потокът се засилва и зърната на животното започват да се подуват силно. Честотата на това състояние при жените е 40 часа и продължава около седмица (понякога до един месец). По това време поведението на женската става по-неспокойно.

Гениталиите й променят състоянието си

Как да разберете, че заекът ловува, какво трябва да се направи за това? Наблюдението на женската ще помогне на животновъда:

 • ако тя агресивно гризе и надрасква клетъчните пръчки с лапа, хрипове, хърка, бие се с други индивиди, тогава тя трябва да бъде пусната на разходка;
 • тя носи сено в зъбите си от единия ъгъл на клетката до другия, поради проявата на инстинкт, който я кара да изгради гнездо;
 • женската може сама да скубе пухчето и вълната;
 • заекът губи апетит и тя спира да яде.

Можете да проверите състоянието на животното, като погладите от главата му до опашната кост. Ако женската чака за чифтосване, тогава тя ще има желание да повдигне тазовата част.

Важно! За да ускорите състоянието на лова, трябва да удължите дневните часове. Затова изкуственото осветление се използва през зимата и есента. Ако това условие не е изпълнено, тогава няма нужда да чакате голямо потомство.

Може ли зайче да роди едно зайче?

Някои животновъди питат защо се ражда само един заек, тъй като трябва да се появят повече животни. Това се случва доста рядко. Това се случва или поради слабостта на бъдещата майка, или при наличие на някакво заболяване.За да се предотврати това, женската трябва да е по-навън, да получава разнообразна диета, богата на витамини и минерали. Развъдчикът трябва внимателно да наблюдава заека през цялото време и да се обажда навреме на ветеринарния лекар, ако възникнат проблеми.

Зайци

Кръв в заешка клетка

Зайчовъдите често забелязват петна от кръв или ивици в клетките на животните. Причината за тези прояви може да бъде всяко заболяване или готовността на женската за чифтосване:

ако заекът има кървави отделяния в урината или изпражненията, препоръчително е да запомните дали е яла моркови или игли;

 • с липса на влага, червеното отделяне при животните може да бъде през лятото;
 • кръв в клетка на заек може да се появи, ако тя е под стрес;
 • когато болните животни се лекуват с антибиотици, урината става червена под тяхно влияние;
 • ако женската има кървави изхвърляния без признаци на топлина или топлина, тогава диагнозата на това състояние е тъжна - рак;
 • червени ивици се появяват при животните, дори ако е време за менструация при зайци;
 • друга причина е спонтанен аборт или инфекция на матката.

Забележка: ако фермерът не може да определи точно какво е причинило кървенето, по-добре е да се обадите на ветеринарния лекар. Той преглежда животните, предписва лекарства и осигурява необходимото лечение.

Заешка козина, пух и животинско месо могат да бъдат получени с подходящо хранене и подходящи грижи. Ако тези условия са изпълнени, тогава дори начинаещ животновъд ще получи осезаеми печалби от фермата.