Отглеждането на грозде е много отговорна и трудна задача. Това растение е податливо на голям брой болести и вредители, следователно, ако градинарят не предприеме всички необходими превантивни мерки навреме, най-вероятно няма да има плодове. Най-често срещаният проблем с гроздето е почерняването и гниенето на плодовете. Как да избегнем това - този въпрос си заслужава да бъде проучен днес!

Видове заболявания

Болестите, от които най-често страда гроздето, се разделят на две групи: инфекциозни и неинфекциозни. Първият тип се предава на здрави растения от вече заразените по вирусен или гъбичен път. Болестта се понася лесно с помощта на градински инструменти, хора и същите животни. Ако градинарят не подаде тревога навреме, тогава насажденията му от грозде ще изсъхнат и растенията ще умрат.

Неинфекциозните заболявания в гроздето са причинени от неблагоприятни метеорологични условия. Прекалените дъждове, сухота, влажност, ранни студове могат безопасно да се отдадат на това.

Фомопсис

Най-популярното заболяване при гроздето е фомопсисът. Гъбата, която е и причинителят на този проблем, прониква в тъканите на растението и се разпространява много активно в горните му слоеве. Всичко, което гъбичката има време да зарази, ще почернее и изсъхне. Освен това на мястото на лезията се образуват гъбични групи, които продължават да убиват гроздето.

Опасно място

Причинителят на това заболяване е гъбичка, която живее, а също така хибернира в тъканите на дървесината и кората на гроздето.

Болестта засяга цялата зелена част на гроздето и се проявява под формата на малки кафяви точки. След това тези точки се комбинират помежду си, образувайки големи лезии, които впоследствие изсъхват и падат.

Антракноза

Причинителят на това заболяване се чувства много добре по време на зимуването на гроздето. И тогава, по време на узряването на бъбреците, той също се събужда и започва своята дейност. Отначало засяга гроздето под формата на малки кафяви точки, които впоследствие растат и засягат цялото зрънце. След това се спуква и на това място никога няма да се появят нови плодове.

Специални грижи

Когато планира да отглежда грозде в собствените си домове, всеки градинар трябва да помни, че това е много сложно растение, което изисква много внимателен надзор. Такова лозе трябва да се наблюдава много сериозно, така че по-късно плодовете да зарадват собствениците си с богат вкус и нереален аромат. Ако човек няма желание да посвети толкова много време на един храст, най-вероятно правилното решение ще бъде напълно да се откаже от отглеждането му, тъй като ако болестите не бъдат елиминирани навреме, те могат да бъдат предадени на други здрави растения.