Ползите от морковите са известни на всички. Той не само е богат на витамини А и Е, но също така съдържа растителни фибри, които нормализират храносмилането. Фибрите насърчават бързото ситост, потискат глада, докато 100 грама зеленчук съдържат само 33 ккал.

Затова той е включен в много диети за отслабване. Сокът от моркови премахва токсините и токсините от тялото, участва в метаболизма. Използва се при приготвянето на много салати, като гарнитура към месни и рибни ястия. Но не расте целогодишно.

Бере се през есента. За да може този зеленчук да присъства на масата през цялата година, трябва да можете да го запазите до следващата реколта.

Подготовка за съхранение

Преди да изпратите морковите за съхранение, те се сортират, почистват от мръсотия, сортират се по размер.Големите кореноплодни растения се съхраняват отделно от малките. По-добре е веднага да изхвърлите заразените с гниене зеленчуци.

Мудните и повредени моркови не се съхраняват за съхранение. Може да се настъргва, да се използва директно за готвене или да се опакова в сашета и да се съхранява във фризера.

Съвети за съхранение

Преди да спуснете зеленчуците в мазето, върховете се отрязват върху тях, отстраняват се големи земни буци. Не мийте при никакви обстоятелства.

Преди да бъдат спуснати в избата, морковите се сушат, като се разстилат в сянката на дървета или сгради. Не сушете на слънце.

Най-доброто място за съхранение е изба или мазе, където е постоянно хладно, но не и на ниски температури.

Складовото помещение е освободено от миналогодишната реколта, почистено от мръсотия, дезинфекцирано и добре проветрено. За да се избегне влага, складът трябва да бъде оборудван с вентилация.

Контейнер за съхранение

Можете да съхранявате кореноплодните в голяма емайлирана тенджера. Поставете зеленчуците изправени. Най-горният слой е покрит с дебел памучен плат и покрит с капак. Такъв контейнер ще осигури безопасност до февруари-март.

Удобно е да съхранявате кореноплодната култура в найлонови или платнени торби. Съдържанието на торбите се изсипва с пресни дървени стърготини и, без да се връзва, се оставя на тъмно място. Отгоре се поръсва с кора от лук за дезинфекция.

Удобен начин за съхранение е да поставите морковите в кутии с едър речен пясък, който предотвратява изсъхването на морковите. Първо, кутията е покрита с пет сантиметров слой мокър пясък. Върху него на слоеве се полагат кореноплодни. Не трябва да има контакт между тях.Всички слоеве са разделени от пясък. Ако във фермата няма кутии, вместо тях могат да се използват алуминиеви кофи.

Моркови се отглеждат в Сибир

Сфагнумният мъх предотвратява изпарението на влагата от зеленчуците. Полага се на дъното на пластмасови кутии, след което върху него се полагат слоеве кореноплодни растения. Те не са покрити отгоре.

Морковите се съхраняват най-дълго, ако са потопени в глина, разредена с вода. След като говорителят изсъхне, той се прилага отново. Разстелете в кутии или на рафтове след изсушаване.

Защита на посевите от спори на гъбички, плесени, бактерии

Удобно е да съхранявате моркови в кутии, като поръсвате всеки слой с игли от иглолистни дървета. Те ще предпазят реколтата от мухъл и бактерии.

От спори на гъбички и вредни бактерии, добра защита за посева ще бъде поръсването му с люспи от лук, чесън, пресни дървени стърготини на игли. Не е нужно да се притеснявате за миризмата. Оставя се с водата по време на измиване.

Ако се направи правилно, морковите ще седят в мазето до следващата реколта.