Сидерат се отглежда специално извън сезона в зеленчукови градини, за да се подобри структурата на почвата. Това важи особено за посевите от соя, царевица и слънчоглед. След тях земята се нуждае от задължително хранене.

Предназначение на сидератите

Зелените торове перфектно подобряват структурата на почвата, обогатяват я с основни микроелементи и увеличават производителността без използване на химикали. Сидерата може да се отглежда през целия топъл сезон в интервала между прибирането на една култура и засаждането на нова, в началото на пролетта и есента до самата слана.

Сидерата са били използвани в селското стопанство от древните римляни, фермери от Китай и Индия. Те са знаели за техните свойства да повишават плодородието на земята, да намаляват нейната киселинност и да възстановяват органичните вещества в нея.

Как работят зелените торове

Засяване на сидерати

Засаждането на овес и пшеница като зелен тор допринася за намаляване на плътността, увеличаване на пропускливостта на почвата. Това важи особено за южните райони на Русия с горещо лято. Вграждането на зелена маса в земята в началото на лятото намалява изпарението на влагата от горните й слоеве.

Много малки разклонени корени помагат за разхлабване на почвата. Не е необходимо да се изкопават зелени насаждения. Гниещи, те образуват проходи в земята, през които проникват влага и въздух.

Предимства на пшеничен и овесен зелен тор

Добре е да се засаждат пшеница и овес, за да се съживи почвата след прибиране на зеленчуците. Засаждането им възстановява калий, азот, фосфор. В силно изтощени райони, преди засаждането на зелени торове в земята, той се обогатява с минерален комплекс.

Зърнените култури са популярни сред градинарите заради бързото им покълване. Те растат бързо зелена маса. Семената им поникват веднага щом почвата започне да се разтапя. Следователно те могат да се засяват дори през зимата, късна есен.

Какви зърна и кога да сеят

Пшеницата има около 400 вида. Твърдата пшеница е по-взискателна към влагата; те се нуждаят от поливане за добър растеж. Меките сортове се подпомагат от силно разклонените им корени. По добив зимният сорт надминава пролетния.

Има сортове, които са устойчиви на гъбички и плесени. Но за дерново-подзолисти почви, които се намират в Източна Европа и Западен Сибир, пшеничен зелен тор не се използва. Преди да засадите зърнени култури, струва си да решите кой от сортовете е по-подходящ за дадена област.

През есента е удобно да се сее зимна пшеница със зимен овес. Смес от овес и репички подобрява устойчивостта на посевите към различни видове заболявания. Зърнените култури с бързо покълване са добър тор преди слънчогледа. Те са заровени в земята до края на април. Ако закъснеете с включването, почвата ще бъде суха.

Зимните зърнени култури са добри за възстановяване на почвата след засяване на картофи и царевица. За силно изтощени почви, за тяхното възстановяване, засаждането на сидерати се извършва 3-4 пъти през 1 сезон.

Агротехнически характеристики

Преди засаждане на зърнени култури като сидерати, почвата се почиства от плевели, определени с дълбочината на сеитба. При различните почви е различно. Например за пясъчна почва дълбочината на вграждане е 7-9 сантиметра, за глинести и глинести почви - 3-4 сантиметра.

На тежки почви семената се засаждат по-малко, отколкото на леки почви.Тъй като е трудно за разсад да пробие гъста почва. За да се предпазят от вредители, семената се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат преди сеитба.

След прибирането на зеленчуците първо се засажда зелен тор, след което се полива. Ако направите обратното, зърното ще нарасне със закъснение от 1-1,5 седмици. Такава зелена маса може да се изкопае още през септември.

Зърнените торове са добра алтернатива на химическите торове.