Съвместимост на морковите с култури

Всеки напреднал летен жител знае за значението на сеитбообращенията при планирането на насажденията за следващия сезон. Някои растения са помощници един на друг, които насищат почвата с необходимите вещества и убиват вредните организми. Други групи зеленчуци са противопоказани един за друг. Те изчерпват почвата и носят същите болести. Ако знаете какво да засадите до морковите, можете да получите интересно смесено легло. Предимството на комбинираната сеитба е, че ароматите на билки и зеленчуци се смесват помежду си и вредителите не могат да определят кой зеленчук са те.

Съвместимост на морковите с други култури

СъвместимНесъвместим
ЛъкКопър, анасон, магданоз и останалата част на Чадъра
Бобови растения (особено боб и грах)Ябълкови дървета
ЧесънЦвекло
РепичкаХрян
МъдрецЦелина
Ягода
Салата
Картофи, домати и други нощници
Тиквички
Краставици (но само след 1-2 години)

Познаването на съвместимостта на културите е необходимо не само за комбиниране на насажденията през текущия сезон, но и за прогнозиране на промени на места. В сеитбообръщението има правило за "върхове" и "корени". Ако кореновите култури се отглеждат на градинското легло през текущия сезон, то следващата година е най-добре да планирате засаждането на растения, чиито плодове узряват по клоните. Това е необходимо, за да има време почвата да се възстанови и да се попълни с хранителни вещества.

С какво да засадите моркови в същата градина

За обогатяване на почвата след морковите се препоръчва да се засаждат ягоди и ягоди. Но морковите се чувстват добре в леглата след картофи и лук. Картофите перфектно разхлабват почвата и я правят мека, така че морковите ще бъдат много удобни за процъфтяване при такива условия. Лукът обогатява почвата с азот и калий, което също е полезно за морковите, които се нуждаят от много хранителни вещества за развитие. Краставиците също са в списъка на благоприятните съседи и прекурсори за моркови, но трябва да дадете на почвата малко време, за да може съставът й да стане оптимален за морковите. Краставиците пренасищат почвата с хранителни вещества, което не е много добре за морковите, те започват да изпитват затруднения в растежа. Земята, почивала година-две след краставици, става оптимална за засяване на моркови.

Как да засаждаме съвместими с моркови култури

При достатъчно количество знания и умения комбинираното засаждане включва 3 или повече култури на едно легло на сезон. В началния етап трябва да овладеете прости комбинации от двойки.

С какво да засадите моркови в същата градина

Лък

На въпрос дали е възможно да засадите лук до морковите, всеки агроном ще отговори положително. Лукът и морковите са възможно най-благоприятните квартали. Тези култури могат да бъдат безопасно засети в едно легло, тъй като те са защитници от вредители един за друг. Морковите мухи не понасят ароматите на лука, докато естерите на морковите отблъскват луковите мухи. Когато засаждате лук с моркови на една и съща територия, струва си да вземете предвид някои от нюансите:

  1. Съвместният гребен от моркови и лук не трябва да съществува едновременно с домати, тъй като лукът не е приятелски настроен към тази култура;
  2. Когато крушките вече не се нуждаят от вода, морковите тепърва навлизат във фазата на активно потребление на вода.Това означава, че някаква реколта ще трябва да бъде пренебрегната и културата да се отглежда непряко, като защитна бариера. Изход от ситуацията може да бъде засаждането на трета реколта като сепаратор, който няма да позволи излишната влага да стигне до лука. Тази опция е доста сложна, трябва да имате много знания за това с какво да засадите моркови в същата градина. Ето защо е най-добре да направите лук и моркови като най-близки съседи и да ги отглеждате в съседни лехи;

    С какво да засадите моркови в същата градина

  3. Лукът и морковите имат различни дати на засаждане. Морковите са термофилно растение и засяването им може да бъде отложено, докато се установи постоянна температура от + 15˚C ... + 18˚C. Лукът може да се засажда при по-ниска температура. Ако засаждате култури по едно и също време, тогава има голяма вероятност да не чакате издънките на моркови, или той ще цъфти масово. Ако основната задача е да отгледате добра реколта от лук, тогава цъфтящият морков ще бъде отличен защитник срещу мушици, тъй като активният аромат на цъфтящо растение значително ще отблъсне насекомите.

Бобови растения

Няма консенсус за този квартал; някои градинари твърдят, че бобовите растения убиват морковите. Най-често грахът и бобът са признати за съседи на морковите за добра реколта, тъй като морковите растат много големи и сочни до зърната. Бобовите растения насищат почвата с азот и я правят ефирна. Следователно, добра реколта може да се отглежда в близост до грахови култури. Струва си да се отбележи, че морковите също са приятелски съсед на граха, така че можем да кажем, че това е благоприятно взаимноизгодно развитие на две култури. Сеитбата е най-добре с редуване на редове и оставяне на доста големи пътеки за растенията, за да имат място. И все пак бобовите растения растат доста силно през сезона, а морковите изискват много светлина.

Важно! Морковите са добър съсед не само за бобовите растения, но и за повечето култури, разпространени в нашите градини. Това се дължи на факта, че морковите имат богат аромат, който привлича голям брой полезни насекоми.

Репички, спанак, маруля и други ранно узряващи зеленчуци и билки

Ако не знаете какво да засадите до морковите на открито, изберете ранно узряващи зелени и репички. Семената на тези култури се засяват заедно. Те се смесват в равни части и се добавя пясък или гранулиран чай. Всички тези култури се поддържат една за друга, така че кълняемостта на семената достига своя максимум. Освен това сеитбата в браздите е много равномерна, така че може да не се наложи допълнително изтъняване. Ранните култури узряват бързо и се отстраняват от градината, докато има достатъчно място за активно нарастване и развитие на морковите. Единственото предупреждение е увеличените дози торене, тъй като няколко култури, отглеждани едновременно, изискват повече хранителни вещества.

С какво да засадите моркови в същата градина

Чесън

Това растение отдавна е признато за естествен дезинфектант. Чесънът отделя фитонциди в атмосферата, които плашат както възрастни насекоми, така и ларви. Но това не е всичко! Това ароматно растение спасява съседите си от гъбични инфекции. Ако засадите моркови до чесъна, тогава безопасността на реколтата ще се увеличи значително, а кореноплодните растения ще подобрят имунитета срещу инфекции. Препоръчително е да засадите чесъна по ръба на морковеното легло. Дезинфекциращите свойства на чесъна се запазват в почвата, дори ако той липсва в градината, така че ларвите на вредителите няма да се появят внезапно.

Ако планирате да засадите две култури за зимата, тогава градината е маркирана предварително, защото растенията се засаждат по различно време. През октомври е необходимо да се сее зимен чесън, а през ноември семената от моркови се засяват в предварително подготвени пътеки. След това цялото легло се мулчира със смес от торф, хумус и компост. В началото на пролетта, през последните десет дни на март, чесънът ще започне да расте активно, след половин месец морковите ще го посегнат. Чесънът узрява през юли.След прибирането на реколтата морковите остават единствената култура в градината за кратък период от време.

Чесън

 

Градински чай, майорана и други ароматни билки

Морковите имат благоприятен ефект върху растежа на ароматните билки. На свой ред билките обгръщат посевите от моркови с мощен пикантен аромат, който обърква и отблъсква зловредните вредители. Тази двойка се допълва перфектно. Те могат безопасно да се засяват в едно и също легло, като се редуват редове. Докато корените бъдат събрани, билките също ще узреят.

Морковите не се разбират добре с посевите

Има няколко култури, които не трябва да се засаждат до морковите. Това има два основни проблема:

  1. Засаждането в близост до чадърни култури като анасон, копър и магданоз е забранено поради факта, че растенията от едно и също семейство са нападнати от едни и същи вредители и болести. А засяването на моркови до целината гарантирано привлича колонии от вредители. Освен това отглеждането на свързани култури е неблагоприятно поради факта, че те се нуждаят от приблизително еднакъв набор от хранителни вещества, които започват да взимат един от друг;

    С какво да засадите моркови в същата градина

  2. Засаждането на моркови до кръстоцветните видове винаги е борба за оцеляване. Това семейство включва цвекло и хрян. Растенията започват да се състезават за хранителни вещества и в резултат един човек винаги умира. Друг недостатък е, че силно развитата наземна част от цвеклото и хряна създава сянка, която морковите не могат да понасят.

Друг нефункциониращ квартал е разположението на легла от моркови под ябълкови дървета. В този случай растенията не се унищожават, а взаимно влошават вкуса на плодовете. И ябълките, и морковите стават горчиви.

Всеки летен жител трябва да има ясна представа с какво да засажда моркови в същата градина. Тези знания ще помогнат да се избегнат възможни трудности и да се опрости процедурата за отглеждане. Правилното засаждане на зеленчуци и правилното сеитбообръщение често играят ключова роля при оформянето на реколтата.