За да отглеждате краставици за масата във вашата оранжерия, трябва да знаете кои сортове от тази градинска култура могат да произвеждат култури без опрашване от насекоми. За отглеждане в зимни оранжерии животновъдите препоръчват партенокарпични краставици, които не всеки любител зеленчукопроизводител знае това. Тези растения изобщо не се нуждаят от опрашване.

Основни функции

Партенокарпичен сорт краставици, какво е това? Наскоро бяха разработени специални сортове краставици, които могат да произвеждат култури в оранжерия без опрашване. Тези хибриди веднага станаха популярни сред професионалните зеленчукопроизводители и любителите на зеленчукопроизводителите.

Първите партенокарпични хибриди бяха подходящи само за пресни салати. Развъдчиците са отишли ​​по-далеч и днес има група сортове, които са подходящи за осоляване.

Сорт партенокарпична краставица

Какво представлява партенокарпичният краставичен хибрид? Това не е нов вид растение, както смятат някои градинари, те са просто специални сортове.

Какви са отличителните черти на партенокарпичния краставичен хибрид и какво означава това за фермерите и любителите?

Те се характеризират със следните характеристики:

 • дългосрочно плододаване;
 • активно формиране на плодове;
 • когато се отглеждат в градина, те издържат здраво на спада на нощните и дневни температури и отрицателните метеорологични условия;
 • плодовете на хибридите имат добър вкус и са лишени от горчивина;
 • имат стабилен имунитет срещу много растителни болести и обикновено са имунизирани срещу някои инфекции;
 • направете без опрашване от насекоми;
 • zelentsy имат равномерна форма и естетичен вид;
 • плодовете могат да се съхраняват дълго време и са подходящи за транспортиране.
 • плодовете не са склонни да презреят.

Популярни сортове

Всеки нововъден сорт краставица има своите достойнства. За да изберете подходящ хибрид за вашата собствена градина или оранжерия, трябва да прочетете описанието, което животновъдите дават своя продукт на своя продукт.

Хартиените пликове определено ще посочат дали този сорт краставици е партенокарпичен и какво означава.

Няколко популярни разновидности:

 • F 1 Зозуля. Много разпространен сорт, семената му често се вземат за промишлено производство на зеленчуци. Краставиците узряват в рамките на месец и половина след появата на първите издънки на растението. Сортът е устойчив на най-често срещаните заболявания, засягащи градинските култури. Краставицата F 1 Zozulya има всички специални характеристики и характеристики на партенокарпичните краставици.
  Този хибрид не може да се консервира; той се използва за приготвяне на пресни салати.
 • F 1 април. Този сорт е отличен за отглеждане в пролетна оранжерия с филм. Подобно на Zozulya, той има средна зеленина и разклонение на храста. Притежава добро ниво на плододаване. Хибридът лесно понася априлски студове.
 • F 1 Ангел. Такива краставици могат да се отглеждат в домашни оранжерии, в открити градински лехи и дори в зимни градини. Това е хибрид от тип корнишони, плодовете му са с дължина не повече от 11 см. Ранозрял сорт с изненадващо вкусни плодове. Zelentsy може да се яде суров в салати и консерви.
 • Испаньолета F1. Хибридът може да се отглежда в градината на градинското легло и в отопляема оранжерия. Този сорт се отличава с висок добив, узряването на плодовете настъпва през 53-55 дни от момента на появата на първите издънки.
  Краставиците от тип корнишони имат дължина от 7 до 11 см и форма на удължен цилиндър. Плодовете на тази градинска култура са подходящи за промишлено производство, поради отличния вкус на плодовете, висок добив, безупречен външен вид.
  Хибридът е устойчив на най-често срещаните болести по растенията. Когато се отглежда в парникови условия, храстът се оформя в едно стъбло и се привързва към опори.

Сортове Zozulya

Партенокарпиците нямат празен цъфтеж; на мястото на всяко цвете в резултат се образува пълноценна плодова яйчница.

Как правилно да засаждаме партенокарпични сортове

Сортовете краставици, които могат да плододават без опрашване от насекоми, се отглеждат най-добре в оранжерии; на открито качеството на плодовете е по-ниско.

Семената за разсад се засаждат в началото на декември. Предпосадъчният материал се накисва в разтвор на стимулатор на растежа, той се обогатява с полезни за растенията вещества.

След това семената се засаждат в специално подготвена почва на дълбочина от 1 до 2 cm.

[предупреждение color = "yellow" icon = "thumbs-o-up"]Забележка! Можете да направите сместа от земята сами, но е по-добре да я закупите в специализиран магазин [/ alert]

Почвата се изсипва в подходящ съд; торфените чаши са най-подходящи за тази цел.

След появата на първите издънки количеството светлина в стаята трябва да се увеличи. Температурата в стаята с разсад трябва да бъде най-малко 25 градуса. През нощта температурата трябва да спадне.

След като растенията образуват първите 5 пълноценни листа, те могат да бъдат прехвърлени на мястото на постоянен растеж в оранжерията.

Хибриди на парникови краставици

Ако разсадът е нараснал в торфени саксии, те се засаждат в дупките заедно с контейнера. Този метод дава възможност да се сведе до минимум рискът от увреждане на кореновата система на растенията по време на трансплантация.

Можете, разбира се, да засадите семена директно на градинското легло в оранжерията, но за тази цел ще трябва да започнете да отоплявате тази стая много по-рано. Необходимо е към момента на засяване на парниковата почва да е достатъчно добре затоплена.

Някои партенокарпични сортове са подходящи за отглеждане не само в оранжерия, но и на открити лехи. Тези хибриди могат да се отглеждат чрез разсад и да се засяват директно в дупката в градината.

Грижа за Буш

Най-добре е да засаждате краставици в онези легла, където преди това са били отглеждани:

 • зеле,
 • лък,
 • картофи,
 • чушка.

Краставиците изискват добро поливане и задълбочено разрохкване на почвата. По време на активния растеж на храстите трябва редовно да плевите лехи от плевели.

Разхлабване на ръка

Поливайте краставиците рано сутрин или късно вечер, ако е необходимо.

Важно! През целия вегетационен период растенията трябва да се хранят с органични и минерални торове.

Подхранването се прилага върху почвата на всеки две седмици. По появата на листата се следи общото състояние на растенията. В индустриалната форма на отглеждане на краставици агрономът ежеседмично анализира почвата за съдържанието на хранителни вещества, необходими за растежа на храстите.

Органичното торене (пилешки тор, хумус) се внася в почвата на етапа на подготовка на лехите. По време на вегетационния период такива торове трябва да се прилагат минимум, така че заедно с органичните вещества да не се внася инфекциозна болест по растенията в градината.

Образуване на храсти

Когато се отглеждат в оранжерия, партекарпичните краставици обикновено се оформят в едно стъбло, изтъняват и прищипват излишните странични клони, за да осигурят най-добрия добив.

Опорите се изкопават в земята веднага по време на засаждането на разсад в градината. Факт е, че по-късно, когато кореновата система се формира в растението, ще бъде трудно да се копае в решетките, без да се повредят корените на краставиците.

Важно! Стандартните сортове краставици се прищипват по протежение на основното стъбло в района на 6 листа. При партенокарпичните сортове този метод е неприемлив, тъй като при тях по-голямата част от плодовете са вързани по дължината на основното стъбло. Този принцип на отглеждане на хибриди трябва да се поддържа дори ако те не се отглеждат в оранжерия, а през лятото в обикновено градинско легло.

Схема на образуване на храсти

Плододаване и продуктивност на партенокарпичните сортове

Тези хибриди са сортове с висок добив. Броят на плодовете, получени от един храст, зависи от:

 • грижа за растенията;
 • особености на сорта;
 • качество на семената.

Например сортът F 1 Regina-plus може да даде до 15 кг добив от един квадратен метър почва.

Плододаването при такива краставици обикновено се удължава. Реколтата може да се събира на всеки 3-4 дни през целия период на узряване.

Профилактика и лечение на болести, борба с вредителите

Повечето партенокарпични краставици са силно имунизирани и устойчиви на често срещани болести по растенията като:

 • брашнеста мана,
 • краставица мозайка,
 • маслинено петно.

Въпреки устойчивостта на хибридите към болести, те трябва да бъдат третирани със специални защитни средства няколко пъти като превантивна мярка през целия период на активен растеж. Такива мерки помагат на растенията да растат активно и да плододават добре.

Листни въшки на краставици

За да се намали рискът от краставична болест до минимум, лехите се поливат с разтвор на манган преди засаждане на разсад.

Вредните насекоми се унищожават при появата на един или два индивида в градината. Химикали за тази цел могат да бъдат закупени от специализирани магазини.

Важно! Ако в градината се появи болно растение, незабавно го премахвам и го изгарям, за да избегна замърсяването на останалите храсти. След това всички храсти се третират със защитни средства.

Някои градинари се страхуват да започнат партенокарпично отглеждане. Страховете им са неоснователни. Новите сортове се отличават благоприятно с високия си добив и вкус. След като разбрахме какъв вид краставици са партенокарпи, става ясно, че те не изискват никакви сложни грижи.