Сортът касис "Русалка" е създаден в Южноуралския научноизследователски институт под ръководството на талантливия учен и животновъд В.С. Илин, автор на повече от осемдесет разновидности на касис и черни касиси. Основата на този вид беше кръстосването на две разновидности: Bradthorpe и Sevyanets Golubka. Почти десетилетие сортът Русалка беше на изпитание и едва през 2004 г. беше включен в Държавния регистър на развъдните постижения.

Историята на появата на касис отива дълбоко в забрава. В Русия касисът е отглеждан през 11-ти век в манастири, яркият вкус на диви френско грозде трябва по някакъв начин да озарява лошата храна на монасите, касисът е невероятен деликатес по това време. Известен факт е, че река Москва се е наричала Смородиновка, докато по бреговете на реката растат много храсти с червено и касис, които впоследствие са трансплантирани в княжеските градини.

Сорт касис Русалка

Касисът отдавна е известен със своя склад на витамини, например по отношение на витамин С той превъзхожда цитрусовите плодове и ягодите с 4-5 пъти, цариградското грозде - 10 пъти, а черешите и сливите - 30 пъти. Лекарите препоръчват дневен прием на плодове за възрастен - около 50-70 g, което е някъде на шепа, докато малините трябва да се ядат около 300 g, за да се получи същата порция витамини и минерали.

Известно е, че касисът има високо съдържание на витамин Р, който помага за укрепване на стените на кръвоносните съдове, а също така нормализира кръвното налягане при хипертония. Често се използва като профилактично средство при някои форми на това заболяване.

Забележка! Полезни свойства притежават не само плодовете, но и листата и пъпките на касис, отстъпващи в съдържанието на полезни вещества само на плодовете на актинидия и шипките.

Описание на сорта касис Little Mermaid

Сортът касис черен касис Русалка е доста високодобивен, при внимателно събиране достига 2-4 кг от един храст, според градинарите, в плодородна година добивът достига 6 кг. Основната характеристика и предимство на този сорт са плодовете: кръгли, черни, доста големи, с тегло от 4 до 7 g, кожата е тънка, лесно се пука при натискане или изпускане. Десертен вкус, сладко-кисели, плодовете са подходящи за различни видове термична обработка и за прясна консумация.

Важно! Касисовите храсти със средно разпространение, нарастващи на височина, достигат 1,3-1,7 м. Издънките са извити, светло розови, със средна дебелина. Листата са силни с пет дяла, лобовете са остри, удължени, тъмнозелени. Касисът започва да цъфти през втората половина на май с розови „бокалени“ цветя, пъпките са силни, устойчиви на отпадане. Пъпките са единични, закръглено-овални, светлокафяви на цвят.

Устойчивост на замръзване на касис Малката русалка

Предимството на този сорт е неговата издръжливост на различни видове температури, касисът толерира горещо сухо време и студове, не изисква определени грижи и подслон в студ.

Забележка! Въпреки многобройните предимства на този сорт, правилната грижа за него няма да е излишна.

Засаждане и грижи за касис

Засаждането на касис е най-добре през есента.

  1. Засаждането на касис е най-добро през есента, през втората половина на октомври. Градинарите препоръчват да изберете разсад, който е подходящ за района, в който ще расте храстът.По-добре е да спрете избора си на двугодишен разсад, който има поне три скелетни корена. Касисът е светлолюбиво растение, така че е по-добре да засаждате храсти на слънчеви места, на разстояние най-малко 1,5-2 метра един от друг. Препоръчително е предварително да се подготвят дупки за разсад, като се запълват всеки хумус, суперфосфат и калиев сулфат в равни количества, преди засаждането е по-добре да изчакате седмица или две, така че земята да се утаи малко. След засаждането храстът трябва да се отреже на 10-15 см от земята за по-добро вкореняване;
  2. Поливане. Не забравяйте, че касисът е доста влаголюбиво растение, поради което по време на периода на образуване на яйчници и цъфтеж, особено при сухо време, растението трябва да се полива, най-добре е да се направи това сутрин. Поливането не е необходимо често, на всеки 10-12 дни. Обикновено 4-5 кофи вода са достатъчни, за да може растението да се хидратира. След поливане земята между храстите трябва да се разхлаби малко; не трябва да докосвате почвата под самия храст, за да не повредите корените;
  3. Образуване на яйчници. Периодът на цъфтеж на касис започва в средата на май. По това време на годината в някои региони на страната ни са чести нощни студове, които могат да доведат до отпадане на пъпки. Ако възникне такава неприятност, много опитни градинари препоръчват начини за привличане на насекоми за опрашване на нови яйчници. Това може да бъде пръскане на храстите с пчелен мед, разреден във вода, или засаждане на помощни растения, като тревата "Lungitsa" или "Catnip", както и лалета или нарциси сред храсти от касис;
  4. Местоположението на храстите при засаждане. Много градинари препоръчват засаждане на касис покрай огради, но опитът показва, че трябва да се оттеглите на около 1,5 метра от оградата за достатъчна циркулация на въздуха. Също така, когато засаждате, се препоръчва да оставите поне метър между храстите на касис, в противен случай растенията ще се засенчват помежду си и ще бъде неудобно да се грижите за храстите;
  5. Подрязване и оформяне на храсти от касис. Опитът показва, че при правилното подрязване на храста добивът от растението се увеличава значително. На младите едногодишни и двугодишни издънки се образуват голям брой плодове. В края на сезона, преди студове и в началото на пролетта, трябва да инспектирате храста и да премахнете клони, изсъхнали или замръзнали през зимата. За да стимулирате растежа на млад храст в разсад, е необходимо да прищипите крайните пъпки за растежа на страничните издънки. Кафявите и тъмнокафявите клони са стари издънки, те дават най-малък добив, яйчниците по тях са изсъхнали, пъпките са слабо развити. Такива клони трябва да се режат близо до земята, тъй като вредителите могат да започнат в дългите стари клони, от които растението може да умре в бъдеще. В идеалния случай, за обилна реколта, в храста трябва да останат не повече от двадесет млади клони;
  6. Борба с болести и вредители. Русалката от касис е известна и със своята устойчивост на брашнеста мана. Има обаче моменти, когато този сорт се нуждае от помощ. За профилактика е необходимо периодично да се проверяват храстите за наличие на паразити. Ако бъдат открити повредени листа или клонки, те трябва да бъдат отстранени незабавно. Клонките трябва да се изгорят, а растението да се полива обилно. Ефективно средство за борба с паразитите е течността от Бордо.
  7. Подхранване от касис Русалка. Торенето на растение е важна връзка при получаването на обилна реколта. И така, през пролетта, след като първите пъпки цъфтят, касисът започва да се храни с урея или амониев нитрат в размер на около 10 литра на храст. През есента ще бъде полезно да добавите няколко килограма компост под храста, 4-5 е достатъчно, 1 ст. лъжица калиев сулфат, 2 с.л. супени лъжици суперфосфат.

Забележка! Градинарите често използват естествени съставки, това може да е картофена кора, известно е, че този вид растение е богато на калий, който е необходим за растежа на растенията.

Кората от картофи се събира за зимата, изсушава се и от нея през пролетта се приготвя хранителен разтвор.Кората на банан също е полезна за касисовия храст; обикновено се смачква и погребва под храста. Ще бъде полезно при хранене с птичи тор или лопен. Подхранването трябва да се настоява една седмица, като същевременно се разрежда с вода. Трябва да направите жлебове до храста и постепенно да излеете инфузията през тях: лопен - около 1 литър на храст и е достатъчен 0,5 литра птичи тор.

Нуждае се от постоянна грижа

Допълнителна информация. Микроелементите имат благоприятен ефект върху цъфтежа и образуването на яйчници от касис. Ето защо, преди цъфтежа, растението се напръсква с разтвор на цинков сулфат, меден сулфат, борна киселина на прах.

Външно здравите храсти също трябва да се третират за болести и вредители, особено след прибиране на реколтата. За да се предпазите от гъбички, няма да е излишно да се третира с разтвор на "течност от Бордо", концентрация от 1% е достатъчна.

Предимства и недостатъци на сорта

Забележка! По-добре е да започнете описанието на касис от русалка със сравнение, растението има значително предимство пред червеното в своята непретенциозност към почвата, докато червеното касис предпочита почвата с неутрално ниво на киселинност, поради което този вид касис изисква допълнителни грижи.

За разлика от черното френско грозде, червеното френско грозде не понася сухо време, поради което в южните райони с повишена суша този вид касис често изисква обилно поливане. Един от съществените недостатъци на русалката от касис е загубата на пъпки по време на периода на цъфтеж, това може да се случи по време на сезонни температурни спадове.

Понастоящем учените са успели да отглеждат черни касиси без семена и без семена. Касисът без семена се отличава с повишена устойчивост на паразити като бъбречни акари, листни въшки, както и на различни видове заболявания: септория, брашнеста мана, антракноза.
Касисът без семки има доста големи плодове, ароматът е доста приятен, вкусът е сладко-кисел. Следващият сорт касис е сорт касис без семена - златен.

Недостатъкът на русалката от касис е загубата на пъпки по време на цъфтежа

Първоначално, в средата на миналия век, този вид касис се използва изключително за озеленяване и оформяне на горска ивица, на онези места, където е доста трудно дърветата да пуснат корени, което не може да се каже за златния сорт. Сортът е непретенциозен, не изисква поддръжка, може да расте в различни видове почви, суша и устойчив на замръзване. Плодовете от сорта са златисти в различни нюанси: от лилаво-кафяво до жълто. Сортът изобилно плододава. Берито е без семена, безплодните цветя са изключително редки. По присъствието на витамин С златното отстъпва на черното, но не по-лошо от разнообразието от червено френско грозде без семки. Златният сорт цъфти доста рано - през май-юни, цъфти обилно, с ярко жълти цветя, често се използва като декоративен храст.

Дори и най-непретенциозното разнообразие от касис изисква малко, но все пак грижи. Покажете минимум усилия и касисът „Русалка“ ще ви се отплати с прекрасна реколта.