Въпреки неблагоприятните климатични условия в Московска област и региони в централна Русия, тук може да се отглежда грозде. Благодарение на неуморната работа на животновъдите бяха отгледани непретенциозни и устойчиви на замръзване сортове, които на вкус не са по-лоши от тези на техните южни роднини. Преди да започнете да отглеждате грозде в региона на Москва, трябва да изберете правилния сорт, както и да проучите особеностите на отглеждането и грижите. Само в този случай суровият климат няма да бъде пречка.

Грозде: засаждане и грижи в предградията

Можете да отглеждате лозя в Московска област, ако спазвате всички правила за засаждане. Освен това винаги ще трябва да помните, че е важно добре да покриете стеблото от лошо време близо до Москва.

Важно! Когато избирате място за кацане, трябва да вземете предвид, че подземните води не трябва да се намират близо до повърхността на земята. В противен случай в кореновата система ще се образува гниене.

Подготовка за кацане

Алгоритъм за подготовка:

 1. Подгответе ямите за кацане. Интервалите между тях зависят от избрания сорт (до 1,5 м - ниско растящи и средно растящи сортове, около 2 м - енергични сортове).
 2. На дъното на ямата дренажът трябва да бъде равномерно разпределен. За да направите това, можете да използвате експандирана глина, трошен камък или счупена тухла.
 3. Освен това на върха на дренажа е необходимо да се положи почвата, като преди това в нея са внесени органични или минерални торове. Предпочитани състави са хумус, копка земя, доломитово брашно.
 4. За редовно и удобно поливане близо до ямата можете да копаете траншеи и да копаете в тръби, през които растенията ще се поливат директно под кореновата система.

Грозде в оранжерията

Как да засаждаме грозде в региона на Москва

Основните условия за обилно плододаване и бърз растеж са плодородна почва, умерена влажност, топлина и много слънчева светлина. Но един от основните въпроси в началния етап е да се избере подходящият сорт, като се вземат предвид особеностите на местния климат.

По-голямата част от сортовете не са твърде причудливи за състава на почвата. Основното е, че не е глинест. В противен случай коренището няма да се развие правилно, което е малко вероятно да допринесе за добра реколта.

Необходимо е да се даде предпочитание на слънчеви места, без да духат ветрове и далеч от големи насаждения. Най-оптималното място за засаждане на грозде е покрай сгради и огради от южната страна. Ако това е невъзможно, разсадът се засажда на дълбочина 0,5 м. Това ще предотврати замръзването на растението.

Забележка! При покупка се препоръчва да се даде предимство на есенните разсад. Това се дължи на втвърдяването на растението и силата в сравнение с пролетта.

Посадъчният материал не се съхранява дълго време - той се накисва във вода през целия ден и се засажда в открита почва.

Как се засажда гроздето през пролетта с разсад в региона на Москва (обща схема):

 1. Прекалено дългите корени се отрязват от резника. Издънката трябва да бъде съкратена с 3 пъпки и страничните клони трябва да бъдат премахнати.
 2. Изкопава се дупка с размери 80 * 80 * 80 см. В центъра на дупката се вкарва колче и след това по дъното се разпределя равномерно дренаж (трошен камък, чакъл). Покрийте с пръст, дебелината на която ще бъде 10-15 cm.
 3. Подхранването също играе изключително важна роля за пълното и правилно развитие на културата.Около 3 кофи изгнил хумус, няколко шепи пепел, 150 г калиева сол и 300 г суперфосфат се въвеждат в ямата. Преди това почвата се полива обилно с вода.
 4. Почвата се добавя към 1/3 от общия обем и след това се залива обилно с вода.
 5. Образуването на малка могила около колчето е задължително. Коренището на лозата трябва да се потопи в течна глина и внимателно да се постави в ямата. Разпределете корените равномерно по дъното на ямата.
 6. Поръсете с пръст, оставяйки мястото на присадката на повърхността. След това почвата внимателно се трамбова и отново се полива. Поръсете кръга на багажника с хумус и / или торф.
 7. Сега производителят трябва да създаде подслон с помощта на филм за защита на резниците. Няма нужда да пестите материала, в противен случай лозата ще замръзне и е малко вероятно да угоди на реколтата.

Ако искате да отглеждате грозде в Московска област, е възможно отглеждане без оранжерия. Когато стане студено, отгоре на растението се нанизва пластмасова кутия. Ако засадите разсад през пролетта, той трябва да бъде защитен от слънчева светлина. Във всеки случай, седмица след засаждането, растението се полива обилно и се разхлабва.

Разрохкване на почвата

Грижи за грозде през пролетта в региона на Москва през лятото и есента

Грижата за лозата в Московска област не е трудна и следователно дори начинаещ специалист, любител градинар, може да се справи с тази задача. Основните манипулации, извършвани през лятото и есента: поливане, плевене, подхранване и подрязване. За зимата всички корени на растението определено ще трябва да бъдат покрити, но тази процедура не се счита за трудна.

По време на вегетационния период реколтата трябва да се полива няколко пъти обилно. Всеки храст ще изисква поне 15 литра вода. Честотата на поливане трябва да се маневрира в зависимост от метеорологичните условия. При прекомерна влажност вероятността от развитие на гъбични заболявания се увеличава, поради което трябва да се спазват превантивни препоръки.

Етапи на формиране на храсти:

 1. През първата година от живота растението се простира на 0,2-0,25 метра. Ако разрешената граница е надвишена, стиснете разликата.
 2. За следващата година разсадният храст се отваря с настъпването на първите топли пролетни дни. Необходимо е да оставите не повече от 4 силни издънки - по-добре е да премахнете останалите. С образуването на нови клони те се отстраняват. Когато растежът достигне 1 метър, отново прищипете върха на храста.
 3. Удължената лоза за следващата година трябва да бъде завързана с колче по централния ствол, а страничните издънки - вертикално.

Културата започва да дава плодове след 4 години. Подрязването трябва да се извършва два пъти годишно: през пролетта, замразено и изсушено, а през есента, удължените издънки се съкращават. С настъпването на зимата лозата трябва да бъде поставена на специална платформа. Отгоре културата се хвърля с растителен материал (шишарки, зеленина, кора и др.). Ако естествената защита не е достатъчна, препоръчително е да използвате шисти и / или щитови кутии. Основната задача е да се предпази растението от зимен студ.

Покрит с листа

2 години след засаждането растението не се подхранва. Ще има достатъчно от тези торове, които бяха положени в дупката по време на засаждането. През целия период на плододаване ще са необходими само минерални и органични торове. Най-оптималният избор е калиево-фосфорните торове, които ще трябва да се внесат в почвата около три пъти. С интервал от 2-3 години се разорава парцел с гроздови насаждения. В този случай задължително се въвежда малко количество хумус. По време на плододаването растението трябва да бъде оплодено с калиеви добавки.

Вредители и болести

За да бъде културата здрава, се изисква своевременно и задълбочено отстраняване на листата, когато се появят първите симптоми на патологии. Особено внимание трябва да се обърне на растението при промяна на цвета или значителни повреди.

Листата трябва да бъдат премахнати

Растението може да се разболее поради патогенни / патогенни микроорганизми, вируси и гъбични инфекции. Отклонения могат да се забележат поради гниене на плодове, поява на петна по листата, промяна в цвета на плодовете и листата.

 • Сиво гниене. Болестта засяга растението поради лоша вентилация на въздуха, особено по време на дъждовния сезон.Плодовете постепенно придобиват кафяв цвят и се пукат. За да се предотврати развитието на болестта, всички засегнати фрагменти трябва да бъдат отстранени и храстите трябва да бъдат третирани с разтвор на меден сулфат.
 • Опасно място. Основният симптом на развитието на болестта е образуването на тъмни петна по листата и плодовете. Заразените фрагменти трябва да бъдат отстранени и изгорени. За борба с болестта се използва разтвор на течност от Бордо.
 • Мухълът се характеризира с образуването на жълти петна по листата. С напредването на болестта листата започват да гният. За предотвратяване на развитието се препоръчва да се използва разтвор на течност от Бордо и за лечение на заболяването, специални химикали.

Сочните и сладки плодове на гроздето винаги привличат вниманието на пчелите, които изсмукват пулпата. За да предпазите храстите от насекоми, можете да използвате обикновени спирали от комари, които се поставят близо до лозата. Тесният контакт с такова лекарство плаши всички насекоми. Но трябва да се помни, че спиралата трябва да пуши през целия ден.

Листните въшки също могат да ударят лозя. За борба с него е ефективно да се използва разтвор на сапун за пране.

Отглеждане на оранжерийно грозде

Съвет! В студените райони гроздето се препоръчва да се отглежда в парникови условия. Техниката на отглеждане не се различава много от отглеждането в открита почва. По-добре е да засадите реколта през февруари.

Почвата се обогатява с компостна смес, смесена със суперфосфат и пепел. Изкопайте достатъчно дълбоки дупки на интервали от 2 метра. Необходим е дренаж! Веднага трябва да копаете във вертикални подпори, които по-късно ще бъдат полезни за връзване на лозата.

Грижата за гроздето в парникови условия е както следва:

 • Създаване на оптимален температурен режим в оранжерията. При кацане температурата трябва да варира от +10 до +12 градуса по Целзий; след това - постепенно го увеличавайте до +25. Когато се образуват пъпки и гроздето започне да цъфти, температурата се повишава до +30 градуса. Лозата е защитена от слънчевите лъчи с мрежа, която се увива около оранжерията. Необходимо е да се регулира температурата в оранжерията с помощта на захранваща вентилация и проветряване.
 • Първият път гроздето се полива веднага след засаждането. Второ поливане на интервали от седмица след първото. През лятото посевите трябва да се навлажняват на интервали от 7 дни, изключително вечер. Ако пренебрегнете това правило, плодовете могат да започнат да се пукат.
 • Поливането трябва да се комбинира с органични / минерални торове. Преди цъфтежа калиевите торове се прилагат на всеки 2 седмици, след това всяка седмица. По време на образуването на гроздове калиево-фосфорни съединения се внасят в почвата.
 • Безплодните издънки се изрязват на нивото на петия лист. Дълги клони са вързани косо към опората. Стъблата се разпределят вертикално и се кръстосват помежду си.
 • Опрашването се извършва на ръка: лозата се разклаща, прашецът се събира и се пръска върху съседни култури.
 • Централният летораст се отстранява преди първия жив яйчник.

През зимата храстите са покрити с топло одеяло, слама или дървени стърготини. Ако оранжерията бъде демонтирана, затворените растения ще зимуват под слой сняг.

Гроздето е уникално растение, вкусна и невероятно здравословна култура, която всеки агроном може да отглежда в лятната си вила. По-голямата част от културата е непретенциозна. Следователно дори начинаещият лозар може да се справи с него. Струва си да се помни, че за успешното отглеждане ще трябва правилно да изберете сорта, правилно да подготвите разсада за засаждане и да се грижите за растенията в бъдеще. Не се страхувайте от грешки. Но не можете да пренебрегнете съветите на грамотни хора. всеки може да отгледа отлична реколта въз основа на препоръките на експертите!