Един от най-често отглежданите зеленчуци в зеленчуковите градини е доматът. Може да се засажда на открито или да се съхранява в оранжерии - местоположението зависи от региона и климатичните условия, което трябва да се вземе предвид за добрата и качествена реколта. В допълнение към основните агротехнически мерки, по време на отглеждането на разсад от домати, трябва да се уверите, че върху него не започва бяла муха - вредител, който може да намали броя на екземплярите, подходящи за засаждане. Ето защо е много важно да знаете предварително цялата възможна информация, за да можете да се справите правилно с нея.

Описание на белокрилка

Ако на разсад от домати се появи белокрилка, трябва да знаете как да се биете предварително. За да вземете бързи и правилни мерки, трябва да имате информация за вредителя. Бялата муха прилича на малка муха върху засадени домати. Дължината на насекомото е не повече от 3 мм, така че единичните екземпляри са много трудни за видимост без специално оборудване.

Бяла муха

Тези насекоми имат крила, покрити с бяло покритие, така че те са получили подходящото име. Няколкостотин от тези мухи могат да се заселят на едно растение; в 90% от случаите трябва да ги търсите от долната страна на листата. Основната вреда за засаждането на домати от белокрилката са отпадъчните продукти, които тя оставя върху листата или стъблото от горната страна. Ако подобна плака започне да се появява на разсад, трябва да вземете незабавни мерки за нейното премахване и премахване на вредителя, тъй като по-късно на мястото на плаката ще се образуват гъбички. Отначало са бели, след това потъмняват и достигат до черно.

В повечето случаи белокрилките снасят яйцата си на открито през пролетта, когато шансът за измръзване е сведен до минимум. В случай, когато разсадът се отглежда в стая или оранжерия, насекомото е способно да се размножава през цялата година. Ларвите се появяват 7-8 дни след снасянето на яйцата. След това ларвите трябва да намерят място за закрепване (долната част на листната периферия), където да се превърнат в нимфи. След това белокрилката остава неподвижна върху листа в продължение на 2 седмици.

Важно! През този период химикалите не влияят на вредителя.

След като изминат 2 седмици, белокрилките узряват. Сега те са готови за самостоятелно чифтосване, което ще доведе до увеличаване на броя им няколко пъти. Пълният биологичен жизнен цикъл на вредителя е 25 дни, докато женските живеят до 1 месец. Броят на яйцата, снесени от 1 индивид, достига 140.

Признаци за присъствие на вредител

Внимание! Трябва да засадите домати за разсад в края на февруари - началото на март.

За да се появят разсад, е необходимо да се поддържат оптимални показатели за микроклимат - температурата в помещението е + 22-24 градуса, влажността в пътеките на нормата. След появата на 3 истински листа, разсадът се гмурка. С настъпването на топлината културата се трансплантира в открит терен или в оранжерия.

От този момент се изисква не само да се извършат всички необходими агротехнически мерки, но и да се гарантира, че посадъчният материал не е повреден от насекоми. Основните признаци на отрицателното влияние на белокрилката:

 • бавен растеж на разсад;
 • има следи от присъствие на насекоми по листата (точки);
 • по листата има лепкава палета;
 • от долната страна на листната пластина понякога са разположени малки ларви на вредителя.

Ако лезията е твърде силна, тогава листата на доматите бързо се извиват, потъмняват, изсъхват и падат. Също така вредителят причинява предаване на гъбични инфекции на растението. В резултат на негативното им влияние се появяват сиви и черни петна, които показват наличието на гъбички. По тази причина трябва да се вземат мерки за незабавно третиране на домати. Особено внимание трябва да се обърне на факта, че растението ще трябва да се третира от гъбичките, както и да се отърве от насекомото, тоест мерките трябва да бъдат изчерпателни.

Важно! Можете визуално да наблюдавате присъствието на белокрилка върху домат, като докоснете листата на растението: ако рояк от малки мухи се издига във въздуха, значи вредителят е налице.

Методи за контрол

Отървете се от белокрилката

Основната борба срещу белокрилка в оранжерия на домати, както и на открито, започва с превантивни мерки. Те предполагат, че растенията ще се държат в добре проветриви помещения. Температурата на въздуха трябва да е ниска (14-15 градуса).

Насърчава бързото размножаване на вредителя, твърде близкото подреждане на разсад или растения, засадени плътно на постоянно място, поради което се изисква разстояние. Условията с висока влажност също ще бъдат благоприятни за белокрилката.

Важно! Ако се открие колония, мерките за въздействие трябва да бъдат всеобхватни и постоянни, тъй като не всички средства могат да се справят с вредителя едновременно.

Ако възникне въпросът как да се справите с бяла муха, която се е установила на разсад от домати, тогава трябва да определите нейната възраст, тъй като възрастните мухи могат да бъдат уловени на специални самозалепващи ленти. Те трябва да бъдат окачени в оранжерия или в стая.

Ефективен народен начин да се отървете от проблема е такъв инструмент, който може да улови мухи, като лепкава лента, се приготвя просто сам. За тази цел трябва да вземете малко парче дебел картон, след което да го боядисате в ярък цвят (жълт, червен), за да привлечете вниманието на насекомите. Повърхността на картона трябва да бъде намазана с рициново масло, а вазелинът също е подходящ за тази цел. Когато белокрилката седне на повърхността, тя ще залепи, което в крайна сметка ще се отърве от цялата колония.

Внимание! Трябва да се избират ефективни продукти за борба с насекомите, като се вземат предвид сложният жизнен цикъл и отличните скорости на възпроизводство.

За да се защити бъдещата реколта от домати, се препоръчва да се даде предпочитание на химическия състав. Те са в състояние да премахнат възрастни, които могат да снасят яйца. В този случай трябва да се има предвид, че е нежелателно да се използват силно токсични съединения и агенти в помещенията, тъй като те могат да повлияят отрицателно на здравословното състояние. Също така, химикалите могат да се утаят директно върху разсад от домати.

Най-ефективни са съставите на Aktar или Verticillin. Актарът е оптималният състав, тъй като действието му е дълготрайно. Едно лечение е достатъчно за 3-4 седмици. Също така, използвайки този инструмент, не е необходимо да го пръскате с разсад от домати. За да започне да работи и ефективно да се бори с вредителя, трябва само да излеете състава в корена. В този случай разсадът няма да вземе вредни вещества, но жизненият цикъл на белокрилката ще бъде нарушен. Препоръчва се лечението да се повтори - трябва да повторите поливането още 2-3 пъти, като се поддържа период от 7 дни.

Внимание! За да се отървете от белокрилка с един опит, трябва да използвате концентриран разтвор на Aktara. Разсадът в този случай няма да страда, доматите ще задържат полезни вещества, но белокрилката няма да притеснява градинаря. Fitoverm може да се използва за оранжерийни растения.

Друго лекарство, изпитано от опитни градинари, е Вертицилин. Използва се, когато е необходимо елиминирането на гъбичките.Използването на лекарството ви позволява да унищожите образуваните спори на гъбички, което избягва развитието на инфекция върху разсад. Този ефект се отразява негативно на белокрилката. За да обработите правилно кацането, трябва да разредете продукта (25 ml) в 1 литър вода. Полученият разтвор се разделя на 2 части. Трябва да се използва за пръскане. Между тях трябва да се спазва период от 10 дни.

Препоръчително е да се даде предимство на химичните състави

Също така народните средства и методи за борба с вредителите показват добри резултати. Обичайните билкови инфузии действат добре. Препоръчително е да ги използвате, тъй като всички формулировки върху билки и растения са напълно безопасни за човешкото здраве, не съдържат химически компоненти. Трябва да се помни, че за висококачествена борба с белокрилка се изисква лечение на всеки 6-7 дни. Трябва да повторите процедурата, докато вредителят напълно изчезне.

Внимание! За гарантирано изхвърляне на вредителя е необходимо да се пръска със зеленчукови бульони в комбинация с механичен контрол (събиране и унищожаване на яйца и ларви на мухи).

Основното условие за успех е, че преди да започнете да използвате народни средства, е необходимо старателно да измиете разсада от домати със сапунена вода. Този подход помага да се улесни механичното събиране на белокрилката.

Едно от най-ефективните народни средства е разтвор от чесън. За правилното му приготвяне трябва да вземете 150-200 г пресни скилидки чесън без люспи. Зеленчукът трябва да бъде нарязан на ситно или омесен под преса и след това излят с литър вода. Полученият разтвор ще трябва да се остави една седмица, за да се получи ефективна инфузия. Контейнерът, в който се намира тинктурата, трябва да бъде плътно затворен със запушалка. Преди употреба концентратът трябва допълнително да се разрежда с вода в съотношение 6 ml на 1 литър чиста вода. След това повредените разсад от домати се напръскват, което ви позволява бързо да се отървете от негативното влияние на белокрилката.

Внимание! Разтвор от дървесна пепел върши добра работа за премахване на вредителя.

За да го приготвите, ще трябва да вземете 35 г пепел и 10 литра вода. Полученият разтвор трябва да се напръска. Процедурата трябва да се повтори 3 дни подред, за да се получи положителен ефект.

Други вредители по доматите

В допълнение към бялата муха трябва да бъдат унищожени и други вредители, които могат да повредят разсада от домати. В допълнение към този вредител, трябва да защитите насажденията от:

 • дървеници;
 • кърлежи;
 • Колорадски бръмбар;
 • листни въшки;
 • ларви на бръмбари;
 • мечка;
 • нематоди;
 • тел.

Внимание! В повечето случаи листните въшки нападат домати.

Той се утаява и от вътрешната страна на листата. Вредителят е малък, черен или жълт. Свързващият яйца, подобно на белокрилката, има лепкава маса. Основното време за появата на този вредител е средата на лятото.

Всички вредители вредят на растението, тъй като пият сокове и отнемат по-голямата част от хранителните вещества. В резултат на това разсадът от домати изпитва увяхване на листата и тяхното изсушаване. В някои случаи зеленината променя цвета си на кафяв или жълт, свива се в тръба. Ако не предприемете действия, тогава вредителите могат да унищожат насажденията за 3-4 дни или значително да намалят добива. Също така доматите могат да изсъхнат - това се наблюдава при голямо натрупване на вредители, тъй като те причиняват значителни щети на растението.

Доматени вредители

Повечето видове вредители могат да бъдат унищожени чрез прилагане на разтвор на Karbofos, белина и Trichlometaphos. Тъй като всички те съдържат химичен компонент в състава си, е необходимо препаратите да се разреждат в строго съответствие с приложените инструкции. Процесът на пръскане на насаждения или разсад се извършва от спрей бутилка. Средствата се прилагат за долната страна на листата, където най-често живеят вредители. Също така, белокрилка или други вредители по домати в оранжерия, методите за контрол и превенция включват механично събиране, за да се намали популацията.

Внимание! Измиването с поток от вода се използва сред методите за контрол.

Трябва да се има предвид, че този подход е практически неефективен за справяне с кладене на яйца. Висококачествените народни средства могат да премахнат много видове насекоми, които влияят негативно на доматите. Разтвор на сапунена пепел, билкови екстракти от пелин, накълцан чесън, жълтурчета, люта чушка или бял равнец действат добре. Също така някои вредители не понасят аромата на някои сортове цветя (настурция, мащерка). Можете да използвате тинктури от лукови кори, за да напръскате растението, за да отблъснете насекомите.

Ако бяла муха се появи на домати в оранжерия, как да се отървете от нея, трябва да разберете незабавно. Важно е да се направят решения, които са в състояние да премахнат насекомите в различни фази от жизнения цикъл. Ето защо химическите и народните средства се използват в комбинация. Важно е цъфтежът да е без вредители, за да се запазят добивите.