Отглеждането на домати не е лесно, особено в руския климат - имате нужда от оранжерии и време и усилия за манипулиране на семена и разсад. Който обаче поне веднъж самостоятелно се е опитал да получи кълнове от семе и от него плодно растение, ще го направи отново със страстта на градинаря.

Доматите са едни от най-често срещаните зеленчуци на масата, те се търсят по всяко време на годината, както сурови, така и преработени. Плодовете от домати могат да се различават по размер, форма, цвят и вкус. Всеки сочен домат неизменно е източник на витамини и хранителни вещества. Тези растения от семейство Solanaceae също имат лечебен ефект при разширени вени, запек и гастрит с ниска стомашна киселинност.

В Руската федерация реколтата ще расте добре и ще дава плодове както в защитена земя, така и на открити лехи (добивът зависи от площта на отглеждане). Доматите се нуждаят от отлична инсолация, топъл сух въздух и плодородна почва (глинеста или пясъчна глинеста почва) с умерено ниво на влага и неутрална киселинност, за да растат.

Доматите са едни от най-често срещаните зеленчуци на масата.

Кога и как да сеем домати за разсад

Ключът към добрата и силна реколта е да знаете отговора на въпроса как правилно да засадите домати за разсад. Всички грешки, допуснати на този етап, ще повлияят отрицателно на растежа на зрелите храсти.

Приблизителният период, когато се препоръчва да се засаждат подготвени семена от домати за разсад, е от 50 дни до 2 месеца преди засаждането в оранжерия или на открито. След засяването на семената, първата издънка се появява след около седмица до десет дни. Оттук можете да изчислите приблизителното време на експозиция на разсад от домати в контейнери за засаждане на перваза на прозореца, това ще бъде 1,5-2 месеца от първото кълнове.

За различните региони на Русия има приблизителни дати за кога да се сеят домати за разсад:

  • Юг и Югоизток - от 2-ра декада на февруари до средата на март, при кацане на открито - от средата на април до края на май;
  • Център (включително региона на Москва) и Далечния изток - от средата на март до началото на април (открита земя - от 10 май до началото на юни);
  • Север, Сибир, Урал - 1 половина на април (засаждане на леглата от края на май до средата на юни).

Как да сеем домати за разсад

За по-точно определяне на времето е необходимо да се знае крайната дата на пролетни студове и замръзване на почвата. От него е необходимо да се отброят 2 месеца назад, това ще бъде денят, когато е необходимо да се засява семенният материал на доматите.

Важно! С по-нататъшно засаждане, не на лехите, а в оранжериите, можете да сеете няколко седмици по-рано.

Някои градинари, в допълнение към прогнозирането на времето, планират своите посевни дейности с оглед на лунния календар, който винаги може да бъде намерен в Интернет.

Лунен календар за сеитба

За да бъде отглеждането на разсад успешно, е необходимо да се осигурят оптимални условия за бъдещи домати:

  • наличието на достатъчно светлина - препоръчително е да сеете семена от южната страна на къщата, върху безпрепятствен перваз на прозореца;
  • ако естествената светлина не е достатъчна, наложително е да се допълни осветяването на разсад от домати със специални фитолампи (това съветва известната градинар Марина Рикалина, препоръчваща млад разсад да се осветява денонощно през първите три до пет дни);
  • след появата на първите издънки на домати е препоръчително да се осигури на растенията по-ниска нощна температура (не по-висока от +15 градуса);
  • бъдещите домати трябва да се отглеждат при висока влажност, което може да се постигне чрез тяхното пръскане с пулверизатор.

Предпосадъчният материал трябва да се постави във физиологичен разтвор, за да се определи кои семена са подходящи за покълване. Тогава е препоръчително да ги оставите да набъбнат в обикновена вода. На този етап се използват чинийки и върху тях се поставя мокра хартия. Понякога се изисква да се дезинфекцират самите семена или почвата с калиев перманганат, сода или сок от алое.

За да засадите семена от домати за разсад, контейнерите за засаждане трябва да бъдат внимателно подготвени. Те трябва да се пълнят със специална почвена смес.

Допълнителна информация. Известният градинар в интернет Виталий Дегтярев има интересни съвети за използването на обикновен въглен като дренаж при подготовката на почвата за разсад. Малки канали с дълбочина 1 cm пробиват, докато разстоянието между съседните редове трябва да бъде не повече от 4 см. В тях трябва да се засаждат семена със стъпка 1-2 см. Ако разсадът не расте добре, тогава ще бъде възможно да се засаждат в нови контейнери по-късно. Отгоре се изсипва слой пръст и се покрива с прозрачен филм, за да се създаде ефект на оранжерия.

Всеки ден градинарят трябва да отваря филма и да проверява дали горният слой на почвата е сух. В същото време не трябва да се допуска преовлажняване, което може да доведе до плесен.

Подхранване на разсад от домати

Що се отнася до храненето на разсад, трябва да слушате опитен градинар Юлия Миняева: тя основателно вярва, че хобито за торове ще допринесе за прекомерния растеж на доматите - след няколко дни може да порасне цяло дърво, което, ако се пренесе на земята от стрес, може да умре.

За да се осигури разклоняване на кореновата система, разсадът се нуждае от пикиране, т.е. пресаждане на растения в различни саксии.

Вредители и болести

В допълнение към болестите, присъщи на нощниците, има много вредители, които обичат сочните нежни разсад от домати.

Затихване

Ако разсадът остане под филма твърде дълго, им липсва кислород и се задушава. В такива случаи степента на покълване не надвишава десет процента, покълналите семена загниват. Можете да помогнете, ако намалите интензивността на влагата и обработите почвата с калиев перманганат.

За да не изсъхнат разсадът, трябва да обработите почвата с калиев перманганат

Кореново гниене

Болестта се причинява от спори на гъбичките, характеризиращи се с пожълтяване на листата, почерняване на стъблото, последвано от гниене. Необходимо е да се отстрани болното растение, да се дезинфекцира почвата със специални препарати.

Изсъхване

Гъбичките в почвата причиняват това хронично заболяване на разсад, което започва с увяхване на върха, листата се оцветяват и повечето от насажденията изсъхват. Засегнатите растения се отстраняват заедно с почвата, местата им се третират с противогъбично средство.

Черен крак

Причината е заразената почва, поради която на практика всички разсад, който е бил засаден в нея, загиват в рамките на един ден: стъблата стават тънки и придобиват черен оттенък. Невъзможно е да се третира черният крак; като превантивна мярка е необходимо да се дезинфекцира и разхлаби почвата. Останалите семена трябва да бъдат засадени в други контейнери.

Черен бут от домат

Листни въшки

Малките черни или кафяви насекоми лишават разсада от хранителни вещества, причинявайки извиване и отпадане на листата. Можете да се борите с листни въшки с разтвор на сапун за пране.

Паяк

Ако на гърба на листата се появят черни точки, листата пожълтяват, а младите издънки са покрити с лепкава паяжина, тогава разсадът е нападнат от кърлеж. Те го унищожават с обикновена вода, като механично отмиват вредителите от разсад.

Тези, които някога са получавали разсад от домати, знаят как правилно да ги отглеждат от семена и, когато дойде подходящият момент, трансплантират разсад в открита земя. Също така е необходимо да се предпазват младите домати от вредители и болести. Резултатът от кавгата си заслужава - зеленчуците ви винаги са по-вкусни.