Доматите се отглеждат в почти всяка лятна вила. Това не е трудно занимание, подчинено на общите правила за засаждане, отглеждане и грижа за тях, но изискващо постоянно внимание.

Доматът е многогодишно растение от семейство пасленови. На територията на Русия се отглеждат голям брой сортове домати с кратък период на узряване, различаващи се по вкус и специфики на отглеждане. Доматите се отглеждат на открито в осветената южна част на градината, защитени от северните ветрове и в оранжерия от поликарбонат.

Характеристики на доматната култура

Доматът е едногодишен храст с височина до 90 см. Добрият растеж изисквас:

 1. Почвата. Доматът расте върху рохкава, плодородна почва, наситена с азот, фосфор и калий. Киселинност на почвата - 6-6,7 pH.
  Най-добрите предшественици на домата: моркови, лук, билки, цвекло, ряпа. Не можете да засадите домат в почвата след: картофи, патладжан, тиквички, черен пипер, грах. Най-добрите съседи: целина, босилек, репички, магданоз, чесън, цветя: невен, невен.
 2. Температура. Доматът расте добре при топло време: около +24 градуса на открито и от +24 до +31 градуса в оранжерия.
 3. Нарастващ. Доматът се отглежда от разсад.
 • Семената се обработват с разтвор на борна киселина, засяват се в двусантиметрова депресия в почвата и се покриват със стъкло или фолио. Срок - 2 месеца преди засаждане в земята.
 • При засаждане в почвата се правят дупки на разстояние 30 см и 40 см между редовете - за ранните сортове, 50 * 50 см - за по-късните.
  Засажда се на открита почва в края на май или началото на юни, в отопляема оранжерия - в средата или края на април.
 1. Поливане. Изобилие, веднъж седмично.
 2. Плодове. Събирането на плодове е периодично и завършва в средата на септември, с пристигането на студено време.

За да се улесни грижата за доматите по време на процеса на отглеждане, за ускоряване на растежа и събиране на повече култури от лехите, градинарите използват добре позната селскостопанска техника - мулчиране. Това е покриването на почвата на мястото, където доматът расте със специален органичен или неорганичен слой суровини. Историята на мулчирането води своите корени в края на седемнадесети век и е преведена от английски като обработка на почвена покривка.

Отглеждане на домат в оранжерия

Мулчиране

Мулчирането на почвата в оранжерия с домати и на открито допринася за:

 • Защитете кореновата система на доматите от студено време и първа слана.
 • Заменя разхлабването на почвата и периодичното изтъняване от плевели и друга трева.
 • Служи като профилактика срещу различни заболявания, защита срещу бактерии и гниене и ви позволява да се откажете от изкуствените хербициди с химичен състав.

Мулчиране на домати в оранжерия трябва да бъде рентабилна процедура. Суровините за мулч са на достъпна цена, в противен случай цялата работа ще бъде напразна поради изразходваните усилия и време. Също така, мулчирането на домати не трябва да бъде вредно за културата: образуваните по време на процеса на разлагане вещества не трябва да отделят токсични компоненти, които водят до увяхване и смърт на растението.

Мулчирането има следните предимства:

 • Покривният слой мулч предпазва почвата от пряка слънчева светлина и предотвратява изсушаването. Не образува кора на повърхността на почвата, която пречи на проникването на въздух.
 • Мулчът предотвратява поникването на плевели, които увреждат домата и абсорбират хранителни вещества от почвата.
 • Под слоя мулч протича процесът на дебат: мулчът се яде и обработва от земни червеи. Произвежда се естествен хумус и почвата се опложда по естествен път. По този начин торенето за домати може да бъде намалено.
 • При поливане на домати мулчът не позволява влагата да се изпари от почвения слой отгоре, задържа я и я задържа по-дълго. Не е нужно да гледате много домати, защото количеството поливане е намалено и няма нужда да се разрохква почвата. Самият процес на напояване е опростен, мулчът предпазва горния и кореновия слой на почвата от ерозия.
 • Мулчът предотвратява болестите по доматите и късната болест, като намалява изпарението в оранжерията. Оранжерийният комплекс е затворено пространство, температурата в него се повишава, поради което се получава ускорено изпаряване на влагата, условията на висока влажност са доста разрушителни за доматите, възпрепятстват растежа и развитието им. Гъбични заболявания (гниене, зацапване и други) не могат да преминат от почвата към доматения храст поради препятствието под формата на мулч.

Как да мулчираме домати в оранжерия

Доматеният мулч е разделен на два вида: органичен, който включва естествени съставки (трева, слама, дървени стърготини, компост) и неорганичен, състоящ се от изкуствени компоненти (филм, покривен филц, хартия).

Био мулч

Естествените материали са за предпочитане пред изкуствените поради своите свойства. Самите те постепенно се разлагат, превръщат се в хумус и служат като тор за доматите. Те съдържат полезни микроелементи и хранителни вещества, които при разлагане насищат почвата и допринасят за растежа и развитието на домата.

Слама

Почвата е покрита със слама с дебелина 10-15 см. След известно време се утаява малко и слоят става осезаемо по-тънък. Въздухът циркулира перфектно през сламения слой до корените на растението. Мулчът от слама е добър топлоизолатор. Предотвратява образуването на гниене, петнисти листа върху домата и предпазва от антракноза. Сламата предотвратява растежа на плевелите.

Този мулч увеличава добива на домата и служи като допълнителен материал за образуването на хумус.

Важно! Липса на слама - периодично трябва внимателно да я изследвате, тъй като малки гризачи и насекоми могат да започнат в нея.

Трева

Мулчиране на домати в оранжерия с окосена трева е често срещана практика. За да се създаде мулч от трева, е подходяща всяка прясно окосена ливадна трева: коприва, млади плевели, които не са имали време да дадат семена и останалите от плевене в градината. Първо трябва да окосите тревата, след това да я нарежете на ситно и да я оставите за няколко дни под слънцето, за да я изсушите и да се отървете от вредните насекоми, които могат да живеят в нея.

Трябва да се вземе дебел слой трева, за да се покрие почвата около доматения храст. Тревата, подобно на сламата, се утаява повече от половината след известно време. В резултат на това слоят трева трябва да бъде най-малко 5 cm.
Тревният мулч е подложен на много бързо разлагане, така че след известно време си струва да се поръси нов слой. Когато се разлагат от тревата, азотът и други полезни микроелементи, които са обичани от доматените храсти, навлизат в почвата.

Забележка! Тревният слой задържа влагата добре в почвата, а доматеният храст се нуждае от намалено количество поливане.

Стърготини

На въпрос дали е възможно да се мулчират домати с дървени стърготини в оранжерия, отговорът е да. Този метод на мулчиране се счита за най-разпространения. Дебелината на слоя, поръсен с дървени стърготини, е около 15 см, ако се поръси върху земята по-тънко, тогава плевелите могат да покълнат безпрепятствено.

Мулчът от дървени стърготини добре задържа влагата и почвата винаги е естествено навлажнена; при поливане дървените стърготини бързо преминават водата през себе си и абсорбират излишъка. Ако плевелът расте, много е удобно да го изкорените през мулч за дървени стърготини.

Мулчиране на стърготини

Недостатъкът на мулч за дървени стърготини е, че те абсорбират значително количество хранителни вещества от почвата и я окисляват.

Забележка! За да се предотврати абсорбцията на азот, полезен за домат, стърготините се напръскват с разтвор на карбамид; за да се предотврати окисляването, мулчът се смесва с креда или гасена вар, преди да се поръси върху земята.

Когато приготвяте мулч за дървени стърготини, не използвайте листа и кора от иглолистни дървета. Те съдържат етерични масла и летливи вещества, които нарушават състава на полезните микроорганизми.

Компост

Идеалният мулч ще бъде компостът. Лесно е да го приготвите от скрап под ръка, това са: плевели, стара хартия, битови отпадъци, сено, стърготини. Консистенцията на готовия компост е еднородна, без мирис, без примеси и напълно изгнила.

Правилният начин за полагане на готовия компост на земята е задължителна дебелина на слоя от около 3 см. Само тази смес не трае дълго, бързо се обработва от земни червеи и трябва периодично да поставяте нов слой.

Компостът перфектно защитава и снабдява доматите с микроелементи. Внимавайте обаче да не добавяте твърде много компост мулч към почвата. Съдържа много хранителни вещества и полезни микроелементи, храст от домати може да расте силно, докато плодовете няма да залегнат добре и да узреят много късно.

Липсата на компост е само в неговата неестетична форма и в недопустимостта да се разнася върху земята, когато той не е изгнил напълно. Той може да задържа семена от плевели и много паразити.

Допълнителна информация. Корените на доматените храсти са защитени от екстремни температури; за да се предотврати покълването на плевелите, мулчът се полага в плътен слой.

Неорганичен мулч

В допълнение към естествените съставки, изкуствени материали могат да се използват за мулчиране. Не всички летни жители и градинари обаче считат за препоръчително да губят пари за агротекс, спанбонд и подобни материали. Заменете ги с обикновен полиетилен, чул и други лесно достъпни.

Срокът на експлоатация на неорганичните материали е много по-дълъг от този на органичните материали. Те обслужват няколко сезона подред. Неорганичният се справя чудесно със създаването на парников ефект и доматеният храст расте бързо и добре.

Филм

Мулчиращ филм трябва да отговаря на следните характеристики: да бъде червен, черен или бял, винаги непрозрачен и здрав. За южните райони желаният цвят е бял; за по-бързо узряване на плодовете е необходимо черно.

Мулчиране на филми

Филмът предотвратява растежа на плевелите. За да го сложите правилно, трябва да го притиснете добре към земята, да фиксирате ръбовете с нещо тежко.

Филмът е покрит със студено време, не може да се използва през летните месеци, така че почвата под него да не прегрее и растението да не се зарази с гъбични заболявания.

Вестници, хартия и картон

Преди да мулчирате легло от вестници, хартия или картон, почвата около доматите се разхлабва и допълнително се наторява. Хартията е предварително смачкана, навлажнена в течен разтвор на торове, оставена за известно време да се утаи и да покрие земята до 15 см височина. Хартиеният мулч е добър начин за затопляне на земята, той трае дълго време.

Важно! При полагане на листове хартия в един слой в тях предварително се правят няколко отвора за циркулация на въздуха.

Липса на хартия - няма хранителни вещества. Препоръчително е да не използвате вестници и печатна хартия, която съдържа боя и олово. Охлювите могат да останат в прекалено влажна хартия.

Нетъкан покривен плат

Геотекстилът ще свърши работа. Платното има пореста структура, позволява на водата и въздуха да преминават добре, а също така предпазва от слънчева светлина.

Такъв мулч служи в продължение на няколко години. Предпазва от замръзване и от гъбички, гниене и вредители. Покрит е с един слой почва. Недостатъкът е високата цена на материала.

Мулчирането на домат може да увеличи добива

Какво не можете да мулчирате домати в оранжерия:

 • Покривен материал. Въпреки че този материал е много издръжлив и надежден в експлоатация, той предпазва от плевели, но е много токсичен.
 • Чист торф. Силно окислява почвата.
 • Пресен тор. Може да изгори корени от домати.

ATвреме за полагане на мулч

В оранжерията

Ако мулчирането се извършва в отопляема оранжерия или оранжерия, тогава мулчирането може да се мулчира по всяко време.

Ако оранжерията е неотоплена, тогава се извършва мулчиране след загряване на почвата, когато няма заплаха от замръзване.

В открито поле

Мулчирането се извършва, след като почвата се затопли до +15 градуса на дълбочина до 30 см. В противен случай мулчът, преждевременно положен, няма да позволи на земята да се загрее. Друго условие е разсадът да се вкоренява.

Мулчирането е древна технология, която не е загубила своята актуалност и днес. Мулчирането на домати е най-добрият и много ефективен начин за значително увеличаване на добива и спасяване на растението от трудности.