Водородният пероксид е природосъобразно вещество, подобно по състав на дъждовната вода. Освобождавайки активен кислород, пероксидът има дезинфекционен ефект върху патогенната микрофлора не само на хората и животните, но и на растенията. Отглеждането на здрави и силни разсад пряко влияе върху бъдещата реколта и нейното количество.

Описание на културата

Доматът е зеленчукова култура, принадлежаща към семейство пасленови. Топлолюбивите домати се отглеждат главно чрез разсад като едногодишна култура. Сортовете, които могат да се отглеждат чрез директно засяване на открито, също се нуждаят от временни покривни филми.

Сортовете домати се делят на ранни, средно и късно узряващи. Според вида на растежа на храста има детерминантни, полудетерминантни и неопределени сортове домати. Независимо от вида на домата, сеитбата изисква силно плодородни, добре дренирани почви, спазване на термичен режим и равномерно поливане.

Плодът на домат е сочно зрънце с различни размери, цветове и вкус. Доматите имат висока хранителна стойност, те се използват както сурови, така и в различни препарати: мариноване, осоляване и сушене.

Интересно. Доматът се отглежда в Русия от около 200 години; той се счита за един от най-популярните зеленчуци в света.

Градинарите се опитват всяка година да успеят в отглеждането на домати, да открият различни начини за подобряване на качеството на разсад. При неблагоприятни условия на отглеждане стъблата на доматите са опънати, имат слаби, бледи издънки и са по-податливи на болести. Подготовката за сеитба, третиране на контейнери за засаждане, почва и семена с водороден прекис носят положителни резултати при отглеждане на разсад.

Домати

Водороден прекис за разсад

Водородният прекис е безцветна течност, лесно разтворима във вода, напълно безвредна за отглеждане на разсад и възрастни растения.

Доматите, засадени в разсад, започват да се засяват в кутии за разсад у дома, в зависимост от сорта и климатичните условия на растеж, 1,5-2 месеца преди засаждането на открито. Здравите, здрави разсад се адаптират и развиват по-бързо в оранжерия.

Преди да пресаждат в земята, младите домати трябва да имат дебело стъбло, големи листа, наличие на цветни четки и добре развита коренова система. За безопасно отглеждане на висококачествени разсад у дома е важно да подготвите семената и почвата за засаждане.

Подготовка на почвата

Субстратът за разсад от домати може да бъде закупен готов или сглобен независимо от няколко компонента. В основата на закупената почва често стои торф с висока треска, който не провежда добре влагата и има висока киселинност, което не е особено подходящо за млади разсад. За да отглеждате разсад, по-добре е да вземете ниско разположен торф, да добавите градинска пръст и хумус към почвата, закупена в магазина.

Важно! Ако използвате почва за разсад, която е близка по състав до почвата в оранжерия, с по-нататъшна трансплантация, това ще подобри вкореняването и адаптацията на доматите.

Подготовката на почвата за разсад се извършва няколко дни преди засаждането, тя се събира в количества с очакването на по-нататъшно бране, за което трябва да използвате същия почвен състав като за сеитба.

За субстрат от собственото им приготвяне вземете в равни части хумус, торф и копка земя.Спори от гъбички, ларви на вредители могат да живеят в градинската почва, поради което получената почва трябва да се дезинфекцира.

Преди да засадите домат, почвата трябва да бъде подготвена

Често калцинирането или поливането на почвата с вряща вода се използва за дезинфекция, но при нагряване полезните микроорганизми умират заедно с вредните. След затопляне в почвата трябва да се внесе увеличено количество минерални торове. Освен това изпичането на почвата във фурната е нехигиенично и води до неприятна миризма.

Допълнителна информация. Използването на розов разтвор на калиев перманганат за дезинфекция на почвата води до нежелано повишаване на киселинността на почвата.

Най-благоприятно е да се дезинфекцира почвата с водороден прекис. Водороден пероксид 3% се изсипва в доза от 3 супени лъжици. л на 1 литър вода, в случай на съмнение относно качеството на почвата, дозировката може да се използва голяма, до 5 супени лъжици. л. По-добре е да пръскате почвата с дезинфектант, отколкото да я разлеете. Почвата, която се изисква в големи количества, се напръсква постепенно, като периодично се обръщат слоевете, за да се овлажни напълно цялата маса на земята.

Използването на водороден прекис за почвата й помага да я аерира допълнително - насища я с кислород, това е особено важно, когато се използва закупена почва за разсад, която дълго време е в затворена опаковка.

На бележка. Контейнерите за засаждане, които вече са били използвани за отглеждане на разсад, се препоръчват да се третират с водороден прекис преди сеитба, така че върху тях да не останат вредни микроорганизми.

Подготовка на семената

Преди сеитбата семената се калибрират, за да се отстранят всички кухи, повредени и малки екземпляри. Сортираните семена покълват по-приятелски, разсадът, изостанал в растежа, няма да позволи да се развият по-силни растения дори след пресаждането в открита почва. След изваждането семената се дезинфекцират с водороден прекис, който замества калиев перманганат и различни фунгициди, за да се отърве от вредната среда на повърхността на семената.

Допълнителна информация. Пероксидът се използва за разсад на домати и чушки, подходящ за засяване на краставици и различни цветни растения.

Методи за приготвяне на семена с използване на водороден прекис:

 • Семената се изсипват с 3% водороден прекис, без разреждане, така че течността да ги покрие напълно. Семената се оставят в течността за 10 минути, след това се изсипват върху сито и се изплакват с чиста вода;
 • Семената се изсипват с разреден 3% водороден прекис. Разредете пероксида, като вземете 9 части вода към 1 част от продукта. Оставете семената в такъв разтвор за 12 часа, изсипани върху сито без измиване с вода;
 • Семената се поставят на палет, напръскват се с неразреден 3% разтвор и се оставят да изсъхнат за по-лесно засяване.

За да се избегне появата на химични реакции, процедурите за семена, използващи водороден прекис, не се извършват в метални контейнери.

Положителният ефект върху семената на водородния прекис се крие не само в неговите дезинфекциращи свойства, но и в действието за унищожаване на обвивката на семената. Доматните семена са покрити с инхибитори, които инхибират покълването. В природата, в естествените условия на откритата почва, филмът, покриващ семената, се отделя от действието на окислители в почвата.

Доматите се накисват във водороден прекис

Използването на водороден прекис за разсад от домати, когато се отглежда на закрито и унищожаването на семенната обвивка с него помага да се осигурят по-приятелски разсад.

Накисването на семената и поддържането на необходимата влажност на почвата ще позволи на кълновете да излязат от почвата, без семената да се придържат към зеленото листо. Ако семенната обвивка е върху листа по време на покълването, тя трябва внимателно да се отстрани с пинсета, преди леко да се навлажни с вода.

Други полезни свойства на водородния прекис за разсад:

 • има дезинфекциращо и окислително действие върху почвата, което помага за профилактика на болести по доматите и други зеленчукови и цветни култури;
 • кислородният атом в пероксида се отделя свободно, обогатявайки почвения състав и вътрешните части на растението с кислород;
 • подобрява качеството на водата за напояване на разсад, неутрализира ефекта на пестицидите, хлора и нитратите;
 • помага на растенията да абсорбират хранителни вещества от почвата.

Разсадът може да се напръска с пероксид

Грижи за разсад

В допълнение към дезинфекцията на семена и почва, водородният прекис се използва за грижа за разсад от домати:

 • Поливане. За растенията поливането с дъждовна вода или разтопен сняг е подходящо, но този метод не винаги е достъпен за градинарите. Често за поливане на разсад от домати се използва чешмяна вода, която първо трябва да се защити. За да се подобри качеството на водата, към нея се добавя пероксид в съотношение: 2 супени лъжици на 1 литър вода, излива се на малки порции под корена, като се използва лейка с тесен чучур или спринцовка. Добавянето на водороден прекис обогатява водата с кислород и пречиства, понякога този състав напълно замества конвенционалното напояване или го използва веднъж на 6-7 дни.
 • Пръскане. Разтворът за пръскане се използва в същото съотношение като за напояване - 2 супени лъжици. л. пероксид на 1 литър вода. Напояването се извършва веднъж седмично с помощта на фин пулверизатор. Разпръскването се извършва върху отглежданите разсад, което дава на листата допълнителен кислород, дезинфекцира щетите им. Трябва да се пръска сутрин или вечер, така че влагата, останала по листата, да не изгори растението под въздействието на слънчевата светлина. Водата със стайна температура се използва за поливане и напояване на разсад.
 • Тор. Когато внасяте големи количества торове в почвата и обработвате гъбички с препарати, съдържащи мед, желязото в почвата образува соли, които са трудно достъпни за растенията. Използването на пероксид може да намали солите на желязото в почвата. Решението влияе и върху наличието на манганови соли в почвата, което има положителен ефект върху процеса на фотосинтеза, съдържанието на витамини в плодовете и предотвратяването на хлороза и всякакви зацапвания. Водородният пероксид сам по себе си не се използва като тор; той няма да работи за подхранване на растенията с него. Но пероксидът, имайки благоприятен ефект върху почвата, позволява на растенията да усвояват по-добре полезните микроелементи, присъстващи в почвата.

Интересно. Използването на пероксид за грижа за растенията (поливане, пръскане и увеличаване на кислорода в почвата) може да започне на всеки етап от растежа на разсада. Обогатената с пероксид кислородна почва помага на разсада да придобие сила и здрава храстова маса.

Пероксидът се използва и по време на бране, пръскане на почвата и корените на растенията. Но тънките корени, когато се третират с пероксид, могат да умрат. Дезинфекциращият състав се използва и за третиране на повредени растителни повърхности.

Допълнителна информация. Разтвор, приготвен с използване на водороден прекис за извършване на процедури за грижа за разсад от домати, трябва да се използва всеки път пресен.

Кладенците също се обработват с водороден прекис, които се приготвят в оранжерия за разсаждане на разсад. Действието на пероксида в този случай ще помогне да се дезинфекцира почвата от вредители, които оставят в нея зимуващи ларви.

Разсад и болести по разсад

Болести на разсад от домати се появяват при използване на некачествени семена, замърсена почва или неправилна грижа.

Заболявания на разсад могат да възникнат поради некачествено семе

На етапа на отглеждане на разсад доматите са по-податливи на гъбични заболявания.

Черният крак е гъба, появата на която се изразява в изтъняване на стъблото на доматите на нивото на почвата. Спорите в почвата се активират в условия на висока влажност и удебелени разсад. Заразеното растение трябва да се отстрани, мястото на растежа му се дезинфекцира.Гъбата е способна да унищожи всички разсад, затова е важно да се предотврати появата й при отглеждане на разсад. За да се предотврати появата на черен крак, почвата трябва да се дезинфекцира преди засаждането, трябва да се извърши умерено поливане.

Допълнителна информация. Съществуват и неинфекциозни заболявания на доматите, които се изразяват в липса на основни микроелементи в почвата.

За да избегнете замърсяване на разсад, трябва да следвате правилата за подготовка и отглеждане на домати:

 1. Използвайте почистена почва.
 2. Когато избирате семена, обърнете внимание на условията за тяхното съхранение, подлежащи на предсеитбена обработка, включително независимо прибран семенен материал.
 3. Спазвайте температурния режим и влажността на мястото, където се държат разсад, като се избягват резки температурни промени. Когато отглеждате разсад на студени первази, между повърхността на перваза на прозореца и контейнерите за засаждане се полага затоплящ материал.
 4. Поливането на разсад се извършва, когато горната част на почвата изсъхне. По време на поливането те се опитват да избегнат попадането на течност върху зелените части на растението, листата не влизат в контакт с почвата.
 5. Доматите трябва да осигуряват достатъчно светлина през целия ден.
 6. Не използвайте прекомерно торене на разсад.

Използването на водороден прекис може да предотврати болестта късна болест, гъбично заболяване, което се появява при лоша вентилация, висока влажност и гъсто засаждане, както и неправилно формиране на храсти от домати. За да се предотврати късна болест, растенията се напръскват с разтвор на водороден прекис върху листата, включително и от задната им страна.

У дома разсадът е по-малко повреден от вредители, отколкото на открито. Растенията могат да бъдат третирани с пероксид срещу листни въшки, мащабни насекоми и космати въшки.

Водородният пероксид за разсад от домати е безопасно, дезинфектиращо и аериращо средство за почвата и растенията. Отглеждането на домати в рохкава, чиста почва ви позволява да формирате здрави, здрави разсад и да получите висок добив от домати в бъдеще.