За разсад на много зеленчуци трансплантацията се извършва на открито. За централна Русия този момент на агротехнически мерки идва през април, когато снежната покривка се е стопила напълно и земята се е затоплила добре. За опитни градинари периодът на трансплантация е свързан с лунния календар, чрез него те се ориентират и избират дни, благоприятни за тази процедура.

Информация за културата

За регионите има благоприятни дни за трансплантация на домати в открит терен или в предварително подготвена оранжерия. Доматите са източник на витамини и минерали. За да се получи реколта, ще отнеме средно 110 дни, въз основа на това трябва да се направят изчисления относно периода на бране на разсад. В повечето случаи пресаждането на домати според лунния календар се извършва, като се вземат предвид температурните показатели на дадена област, така че е важно да се обърне внимание на всякакви метеорологични промени. Семената за засаждане трябва да се берат в началото на пролетта (началото на март). В същия период се избират почва и контейнери за засаждане и последващо отглеждане на домати.

 

Разсад

Кога е по-добре да се трансплантира

Можете да започнете активно да засаждате домати веднага след като снежната покривка напълно изчезне. Освен това трябва да се уверите, че почвата е затоплена, което ще осигури на корените и на растението като цяло възможност да пусне корени и да се развива. Можете да изберете март за трансплантация, но този месец е подходящ за южните райони, където вероятността от сняг и слана е изключена през този период.

Помня! Разсадът през април вече ще бъде достатъчно развит и силен, за да не се разболеят или изсъхнат след преместване в земята.

Април е най-добрият месец за разсаждане на домати в средната лента. Този месец е добър, тъй като няма да има слана, вероятността за сняг е минимална, а температурните показатели само ще се увеличат.

Времето на трансплантациите се определя предимно от обичайния календар, но определени числа са много важни, тъй като те влияят върху растежа и развитието на растението. Точното време също определя какъв ще бъде добивът. Луната има специално влияние върху тези показатели.

Навременната трансплантация на домати се извършва през април, като се фокусира върху благоприятните дни. Първият момент, който трябва да се има предвид, е, че растенията първо трябва да бъдат поставени в малки контейнери (саксии или кутии). След мотика трябва да минат 20-25 дни до този момент.

По-нататъшното засаждане предполага, че доматите ще се поливат с топла вода, така че разсадът да получи достатъчно количество хранителни вещества. Поливането в този случай се извършва в корена (не отгоре).

Важно! Не е необходимо доматите да се поливат обилно, преди да бъдат преместени в земята, както отворени, така и в оранжерията. Разпръскването е разрешено само при необходимост. Всеки разсад трябва да е здрав, да не е повреден, с добре развити листа.

Растение се поставя в оранжерията, когато земята е добре загрята. Препоръчва се измерване на показатели на дълбочина 10 см преди прехвърляне на доматите. Оптималните показатели са 10-12 градуса. Също така е най-добре да се трансплантира в облачни дни, така че пряката слънчева светлина през първия ден да не влияе на доматите.

 

Разсад през април вече ще бъде доста развит и силен

Лунният календар се използва от градинарите не само защото посочва най-подходящите дати за извършване на определени действия с растения, но също така дава съвети как да се увеличат значително показателите за производителност. Специално внимание трябва да им се обърне за градинарите, които нямат опит в отглеждането на домати.

Повечето благоприятен ден за трансплантация на домати през април през следващия сезон ще бъде както следва:

 • 1 - разсадът ще бъде силен и бързо ще се вкорени на ново място;
 • 3 - добър ден за поливане и хранене;
 • 14 и 15 - трябва да подготвите семената.

За разсад трябва да се грижи на 19-ти, но не трябва да се полива. За този етап изберете 29-то число. По-добре е да трансплантирате разсад в открита земя през първата половина на месеца, на 2-ри и 7-ми, през втората - на 23-ти, 27-ми и 28-ми. За допълнително хранене е по-добре да изберете следните дати през април:

 • 11;
 • 14;
 • 21;
 • 30.

През този период се извършва и процесът на втвърдяване. Доматите от всякакъв сорт трябва да бъдат приготвени преди разсаждането. За тази цел се препоръчва проветряване или редовно отваряне на отворите в помещението за 5-10 минути. Можете да втвърдите и на балкона - в този случай разсадът трябва да бъде изваден за 3 часа. Освен това доматите ще свикнат със слънчевите лъчи и ще се затоплят. Ако разсадът ще остане на балкона вечер или за една нощ, тогава трябва да затворите контейнерите с фолио.

Ако май е избран за засаждане, тогава според лунния календар трябва да изберете числата от 9 до 11. През този период земята вече е добре затоплена, измръзване и сняг са изключени, така че растенията бързо ще пуснат корени и няма да навредят. Сладки чушки могат да бъдат засадени в същия период от време.

Трябва да се има предвид! Можете да засадите домати от февруари, март. През тези месеци се извършва подготовката на земята и семената. Лунният календар предполага засаждане по месеци (март, април или май) за всеки отделен сорт домати.

Трябва да знаете, че не само средата на пролетта е подходяща за основни действия. Календар, който отчита фазите на Луната, помага в това. Оптималните числа и дни за засаждане се изчисляват, като се вземат предвид зодиите. За начинаещи дати като тези са най-полезни.

Има следните признаци, които се считат за плодородни и благоприятни за развитието на насаждения от домати:

 • Скорпион;
 • Риби;
 • Везни;
 • Телец;
 • Козирог;
 • Рак.

Като се имат предвид тези знания, градинарят може да получи добра реколта. Ето защо трябва да знаете кога да трансплантирате избрани домати през април или май.

Неподходящи дати за кацане през април

 

Има, освен благоприятни, и дни, когато сеитбата и презасаждането на домати не трябва да бъде

Освен благоприятни има и дни, когато доматите не трябва да се сеят и трансплантират. Те се определят от фазите на Луната и показват кога не се случват големи събития. Можете също така да ги определите по знаците на зодиака:

 • Овен;
 • Лъв;
 • Водолей;
 • Близнаци;
 • Зодия Дева.

Най-неблагоприятните дни, в които засаждането на всякакъв вид домати върху разсад или на открито (оранжерия) няма да донесе голяма реколта, падат през която и да е година през първите два дни след настъпването на новолуние или пълнолуние.

Смята се, че растежът на растенията се увеличава от времето на новолунието до пълнолунието. Слабост на кацанията ще се наблюдава в момента преди новолунието. Ето защо през новия сезон трябва да погледнете кога ще има новолуние през април и можете да трансплантирате разсад от домати, като се фокусирате върху тези дати.

Не е необходимо да пресаждате домати на 3 и 29, тъй като растението ще отнеме повече време, за да пусне корени, но е препоръчително да го храните. Смята се, че работата, извършена на 9-ти, ще бъде неефективна, в резултат на това добивът ще намалее и са възможни болести по доматите. Също така, на 10-ти и 22-ри, вероятността от увреждане на кореновата система е висока.

Важно! По време на новолунието - пълнолуние, растението трябва да осигури максимална почивка. Оставете насажденията да се вкореняват, развиват, растат и формират плодове.

Благоприятният период, когато добивът ще бъде добър, се определя от характеристиките на климата за определени региони и региони. Правилната трансплантация на разсад от домати през април, благоприятни дни, за които лунният календар помага да се установи, помага да се получат агрономически мерки с максимална полза.

Важно е да се има предвид! Априлският набор от работи зависи от това как се затопля земята, какви други прояви и промени във времето присъстват. Всяко поникване трябва да се извършва по време на положителни температури, вътрешността на почвата трябва да се затопли до +10 градуса.

Добър момент - април и май, юни трябва да са вече на открито. Ако се използва оранжерия, препоръчително е да се извърши проветряване и поливане, тъй като отоплението на това място е по-силно. Новодошлите в градинарството трябва да се ръководят от това кога е по-добре да се трансплантират разсад от домати според лунния календар, тъй като той дава препоръки и съвети, които отчитат особеностите на агротехническите процеси. Благоприятният период, който ще осигури висок добив на домати, ще помогне на човек да избегне грешки.

 

Априлският набор от работа зависи от това как се затопля земята

Улесняването на градинарите е основната задача, която си поставя лунният календар. Датите в него се променят всеки сезон, но основните препоръки ще помогнат при събирането на голям брой домати, тъй като те се основават на биологичните характеристики на растенията, процесите, които протичат в тях. Ето защо се препоръчва да се вземат предвид фазите, през които преминава Луната, за да се избегнат грешки и да се осигурят на доматите оптимални условия за развитие.

По този начин е април, който е благоприятен месец за пресаждане на домати, за извършване на основните действия, свързани със селскостопанската селскостопанска технология. Ако всички действия се извършват, като се вземат предвид климатичните особености, сортовите нюанси и препоръките на лунния календар за април, тогава добивът ще зарадва с изобилието си, самите домати ще се съхраняват дълго време.