Има моменти, когато синоптиците обещават топло, слънчево време, а градинарите бързат да засадят разсад от домати. Но изведнъж студовете се връщат и разсадът замръзва. Тази неприятност силно разстройва летните жители и възниква въпросът: ако разсадът от домати е замразен, какво да правя?

Трябва да се отбележи! Когато температурата падне до минус седем градуса под нулата, дори оранжерията не може да спаси разсад. Изобщо не трябва да се разстройвате от това, защото не всичко е загубено и растенията могат да бъдат реанимирани.

Причините, поради които разсадът замръзва

Разсадът от домати се замразява

Преди да се впуснете в процеса на възстановяване на разсад, трябва да разберете причините за замръзване. Основните не са, че студовете са се върнали и не грешките на синоптиците, а неспазването на правилата за засаждане и отглеждане на култури. Основните причини са:

 • Неспазване на посочените срокове за засаждане на домати, както в оранжерията, така и на открито. Особено когато става въпрос за региони, където лятото е твърде кратко.
 • Леглата, практически неподготвени за засаждане, не копаят почвата, повърхността не се разхлабва.
 • Преди да засадите разсад на открито, те не бяха изнесени навън за втвърдяване.
 • Не сме мулчирали коренната зона.

Важно! Възможно е да се засаждат разсад от домати на открито, само ако той се е затоплил до шестнадесет градуса. В този случай, дори при температура на въздуха от петнадесет градуса, растението ще се чувства добре. Ако почвата е само десет градуса топла, кореновата система ще умре от хипотермия.

Как да се оправи ситуацията

Доматите са замразени в оранжерията какво да правя? Те реанимират културата, в зависимост от нивото на идващата слана. Слабостта се счита за слаба, ако въздухът е до минус два градуса, настъпва силно охлаждане от минус два градуса.

С леки студове

Замразените разсад трябва спешно да се затоплят с вода от естествен източник, това може да бъде:

 • Река;
 • Озерная;
 • Дъжд;
 • От кладенеца.

Важно! Водата от чешмата съдържа голямо количество примеси, които могат да навредят на посевите.

За всеки храст трябва да излеете поне пет литра, а също така да поливате пътеките. Това трябва да се направи още преди да изгрее слънцето. Изсипаните домати веднага се покриват с рамкова структура с опънат плътен филм.

Важно! Филмът трябва да бъде опънат на два слоя.

Ако прогнозата за времето вече не е обнадеждаваща, трябва да се погрижите за допълнителен подслон. За това се използват стари неща, като одеяла, одеяла, както и картон и покривен материал.

С помощта на обливане растенията напълно се връщат към влагата, която са загубили при замразяването. В допълнение, процесът на изтичане на сок започва в стъблото и той се връща към живот. Всеки градинар знае, че разсадът от домати е изцяло покрит с алени вили, всяка от които има малка капчица. Малки капки роса могат да се видят само под лупа. В края на поливането не се препоръчва да докосвате растението.

При силни студове

Растението е в състояние да се възстанови самостоятелно от измръзване

Естествено, растението е в състояние да се възстанови самостоятелно от измръзване. Този процес е заложен в него от природата. Но за да не губи време и да ускори процеса, той се нуждае от помощ. Замразените растения могат да бъдат разпознати по външния им вид, особено по листата, които:

 • Променен цвят на черен или бял;
 • Свил се и започнал да изсъхва;
 • Летете наоколо.

Лечението в този случай трябва да започне с имуномодулатори. Ако процесът на реанимация се извърши правилно, тогава доматите няма да се различават по никакъв начин от техните сродници, отглеждани при нормални условия и без екстремни. Може би добивът ще е малко по-нисък, но все пак ще зарадва градинаря. И така, как да реанимирате силно измръзналите разсад?

Имуномодулатори

Най-често опитни градинари прибягват до използване на биостимулант като Epin. Това лекарство помага да се засили собствената защита на растението. С негова помощ беше възможно да се спасят повече от един доматен храст, засегнат от измръзване, като се види кои летни жители се отчайват и не вярват в положителен резултат.

Важно! Биостимулантът е токсично вещество, следователно, когато третирате култури с него, трябва да се погрижите за вашата защита. В процеса на работа се слагат маска и ръкавици. Използваната ампула трябва да се изхвърли. Разтворът може да се съхранява не повече от два дни на тъмно място.

Приложете го както следва:

 • Ампулата с лекарството се разрежда в пет литра вода и към разтвора се добавя половин чаена лъжичка лимонена киселина.
 • Растението се третира два пъти на ден: сутрин и вечер.
 • Не забравяйте да поливате почвата в кореновата зона на растението.

В Урал градинарите често използват смес от лекарства за реанимация на разсад, чието действие е насочено към възстановяване на растението:

 • "Здрава градина"
 • Екоберин,
 • "NV-101",
 • "Епин".

За същите цели са подходящи разтвори на лекарства като "Cytovit" и "Циркон". Те се разреждат в съотношение една ампула към десет литра вода.

Подрязване

Спящите пъпки могат да се използват за съживяване на растението. Те се намират в пазвите на листата и близо до кореновата система. За да стимулират пробуждането им, градинарите отрязват всички части, засегнати от замръзване. Има моменти, когато трябва да отрежете цялото стъбло, почти до самата повърхност на земята. Това оставя само малка сърцевина и коренова система.

На пръв поглед подобна процедура е безнадеждна и мнозина предпочитат да изхвърлят разсад. Но това не трябва да се прави, тъй като резитбата дава най-добри резултати.

Урея

След като изрежете леглата, трябва да ги поливате с течни торове. За това ще ви трябва:

 • Урея;
 • Калиев хумат и птичи тор.

Важно! Хуматът помага да се възстановят дори онези растения, чиято коренова система е повредена от измръзване.

Ако културата е била засадена на открито, над нея трябва да се изгради рамка и да се покрие с филм, за предпочитане на два слоя. След няколко дни от коренната система ще растат нови доведени деца. Ако следвате всички правила за грижа за реколтата, тогава в резултат можете да получите добра реколта. Плодовете ще узреят малко по-късно, но въпреки това ще бъдат големи и сочни.

Важно! Тъй като доматите също се размножават по вегетативен начин, възможно е да се реанимира растение, засегнато от измръзване, чрез премахване на замръзналия корен. Доводият се поставя в съд с вода и след три-четири дни върху него се образуват нови корени, които в бъдеще могат да се превърнат в мощна коренова система.

Доматите могат да бъдат възстановени по този начин само когато стъблото е било значително задълбочено в почвата по време на засаждането.

Затопляне с огньове

Големи площи с домати, засадени върху тях, могат да се затоплят с огън. Те трябва да бъдат наводнени по периметъра на цялата площ. Като гориво се използва естествен материал. Перфектен за тези цели:

 • Сухи плевели;
 • Тор;
 • Пресни клонки от пролетна резитба.

При изгаряне този материал трябва да отделя плътен дим, с помощта на който растенията ще се затоплят.

Използване на нагреватели

Този метод е идеален за оранжерийния метод на отглеждане на домати. При силна слана растението няма да спести покривния материал за оранжерията, така че ще трябва да бъде реанимирано. Мнозина се интересуват от: ако доматите са замразени в оранжерията, какво да правя? Първите стъпки трябва да бъдат както следва:

 • Поливане на културата с вода, загрята до тридесет градуса;
 • Имуномодулаторно лечение;
 • Използването на урея за хранене на растенията.

Ако студовете не се оттеглят, след процеса на реанимация е необходимо да се вземат мерки за поддържане на жизнения процес в културата, чиято основна нужда е да се поддържа топлина. За това отоплителните устройства трябва да бъдат инсталирани в оранжерии и оранжерии. Това могат да бъдат обикновени димни бомби, кофи, пълни с жарава, бъчви, в които се налива вряща вода. Ако разсадът расте в отделни контейнери, те могат просто да бъдат прехвърлени от оранжерията в къщата.

Важно! Всички тези методи са подходящи за реанимация на растенията само ако температурата на въздуха спадне не под минус три градуса. Ако температурата спадне до минус шест или дори седем градуса, тогава в този случай реанимацията на растението вече няма да помогне. Умира неотменимо.

Подслон разсад от слънчева светлина

Трябва предварително да знаете как да реанимирате доматите след върнатото замразяване. Този метод е подходящ само ако разсадът не е променил цвета на листата, а просто се е увиснал малко, когато сланата е успяла да грабне върха. В този случай, дори преди слънцето да изгрее, трябва да изградите подслон над растението. За това материалите трябва да бъдат подготвени предварително, така че по-късно да не бързате да търсите правилните неща.

За да покриете растенията, можете да използвате обикновен картон или да построите оранжерия. След това растението трябва да се третира с лекарство, което стимулира растежа. По този начин ще получи втори шанс за живот и ще се отдалечи.

Подслон разсад от слънчева светлина

Покритото растение няма да страда от слънчева светлина, която в този случай ще стане разрушителна за него. Всички части от него постепенно ще се размразят. Влагата по четините на стъблото няма да се изпари. До края на деня доматите ще започнат да се издигат и да разпространяват листата си, ще изглеждат свежи.

Предпазни мерки

Има моменти, в които температурата на въздуха пада и студовете се връщат, противно на прогнозите на всички синоптици, и никой не може да направи нищо по въпроса. Градинарите, които имат опит и са се сблъсквали с подобни проблеми от няколко години, се подготвят предварително за подобни събития и винаги имат под ръка необходимите материали.

Те предварително подготвят растенията за евентуално застудяване и на първо място мулчират почвата, за да защитят кореновата система, тя няма да може да замръзне. Преди да засадите разсад на открито, изкопайте дупка, която съответства на диаметъра на кофата. Там се поставят слама, тор, торф или остатъците от плевели, останали от есента. Тази смес от мулч започва да се разлага в земята, като същевременно генерира топлина, която затопля растението в студените дни.

За да избегнете хипотермия на растенията, можете да използвате покривен материал. Този материал е в състояние да натрупва топлина през деня и да я отделя постепенно през нощта. Можете да покриете почвата с покривен материал, или можете да изградите малки капачки, с които трябва да покриете всеки храст от домати. Можете да видите как се прави това на снимката.

Следващата опция за превенция, при която разсадът няма да замръзне, са траншеите, които отделят топлина. За целта между редовете се изкопават малки канавки, където се полага органичен материал и се покрива със земя. Процесът на разлагане започва в изкопа, в резултат на което се отделя топлина, която затопля растенията.

Мулчиране

Използването на дебел слой мулч също може да предпази доматите и чушките от замръзване. За да направите това, храстът е изцяло покрит със сено, сухи върхове или миналогодишна зеленина. По този начин доматният храст изглежда облечен в топло палто, което ще го предпази от студа.

В случай, че растението не може да бъде възстановено по нито един от начините, не трябва да изпадате в паника. По-опитните агрономи никога не се отчайват и преди да премахнат мъртво растение, те изпробват всички методи за реанимация. С правилната грижа и старание растението ще оживее и ще започне да расте и да се развива. Трябва да му се даде шанс.

Ако природата е решила да изиграе градинаря, тогава не се отказвайте и се обиждайте.Не викайте: разсадът от домати е замразен, какво да правя? В този случай единственото решение е да запретнете ръкави и да започнете да работите.

Възстановените растения ще благодарят на работника с щедра реколта. Може би дори малко по-малко, отколкото при успешно отглеждане на културата, както и със закъснение, но все пак летният жител няма да остане без реколта. По този начин трябва да знаете какви действия да предприемете и какво трябва да подготвите, за да не ви изненада лошото време.