Доматите са най-популярните зеленчуци във всяка градина. Летните жители се стремят да засаждат най-екзотичното разнообразие от домати във форма или цвят, за да разнообразят общия вид на градинските лехи. Също така, събирайки вкусни многоцветни домати, зеленчукопроизводителите могат да въведат в диетата си не само червените, оранжевите и розовите плодове на тази зеленчукова култура, но и ярко жълтите.

Tomato Gigant Lemon е един от най-ярките представители на жълтоплодните сортове с големи домати, които се използват не само пресни, но и за приготвяне на доматен сок или пюре.

Лимонов гигант

Историята на създаването на сорта

Този домат е представен за регистрация в Държавния регистър на страната ни от животновъдите в края на миналия век. В продължение на няколко години този сорт беше тестван, едва тогава сортът беше регистриран и райониран за отглеждане в градински лехи и в оранжерии в повечето региони на Русия.

На бележка. Този домат беше представен от Научно-производствената корпорация "НК ЛТД", разположена в Щелково, Московска област.

Характеристика и описание на сорта

Доматът Лимон изглежда добре в градината, благодарение на големите си плодове, напомнящи на лимони на цвят.

 На бележка. Зрелите домати имат приятен вкус, висока декоративност и търговски качества. Следователно онези летни жители, които някога са прибирали тези домати в леглата си, засаждат лимонов домат през следващите сезони.

Характеристики и описание на сорта домати Gigant Lemon, за които трябва да знаете, преди да започнете да го отглеждате:

 • Доматните храсти са високи, изправени издънки, на височина могат да достигнат 2,0 м и повече; времето на узряване на плодовете е средно;
 • Можете да засадите семена на открито, както и в парникови условия или оранжерии. В лехите плодовете на гигантския лимон може да са по-малки, отколкото когато се отглеждат в затворена земя, но добивът е по-висок;
 • Този сорт принадлежи към неопределен тип. Издънките са леко листни, листата обикновено са домати, тъмно изумрудени на цвят. В парникови условия храстите растат до 2,4-2,6 м височина (на открито този сорт е много по-нисък!). Ето защо, летните жители трябва да образуват растения в няколко стъбла, не забравяйте да ги завържете, така че стъблата да не се отчупят под тежестта на узряващите плодове. За да се образуват растенията правилно, доведените деца трябва постоянно да се отстраняват. Необходимо е да се извършват тези процедури не само в оранжерии, но и на открито, в противен случай добивът от този сорт може рязко да намалее;
 • Цветята се образуват след 2-3 листа, обикновено се събират в съцветия от 5-6 парчета;
 • Името на сорта отразява основните свойства на плодовете - те са големи, състоят се от много камери, повърхността е оребрена. При правилно отглеждане и грижи теглото на един плод е 0,7-0,9 кг. Като правило първите узряващи домати са големи, а масата на останалите е малко по-малка. Цветът на узрелите плодове е ярък лимон, наситен. Кожицата е плътна, гладка, лъскава, поради което плодовете, дори в стадий на узряване, не са склонни към напукване. Пулпата е плътна, с малко количество вода, приятен вкус, с лека киселост. Ароматът на плодовете е нежен лимон;
 • Добивът е висок - от един храст могат да бъдат събрани до 8-9 кг зрели плодове, в оранжерия тази цифра може да е малко по-висока. Ако плодовете нямат време да узреят на доматени храсти, тогава те могат да бъдат оставени да узреят в стайни условия;
 • Събраната реколта понася транспортирането добре на доста големи разстояния, освен това се съхранява добре в продължение на няколко месеца;
 • Съставът на плодовете съдържа следните полезни вещества: аскорбинова киселина и бета-каротин, следователно плодовете на гигантския лимон са включени в диетата, ядат се при вирусни заболявания, както и за повишаване на имунитета;
 • С подходяща грижа се отбелязва над средната устойчивост на основни болести и нападения от вредители.

На бележка. Събраната реколта най-често се използва в прясно състояние, както и за приготвяне на салати и други ястия.

Плодовете са твърде големи, така че няма да се получи, за да се мариноват, но много домакини приготвят картофено пюре и доматен сок с оригиналния жълт цвят от лимон.

Селскостопанска технология на отглеждане

Сортът не е хибриден

Този сорт има някои характеристики, които трябва да се имат предвид при отглеждане. Една от тези характеристики е тенденцията на вегетативната маса да се угоява. Следователно, доматът Giant Lemon не се отглежда точно по същия начин като другите сортове домати.

За да получите голяма реколта, трябва да вземете предвид всички нюанси на отглеждане, които се извършват:

 • в процеса на отглеждане на разсад у дома;
 • избор на торове за засаждане.

Този сорт не е хибриден, затова много летни жители събират семената си от лимонов гигант след първия сезон и ги използват в бъдеще.

Важно! Сортът не принадлежи към ранното узряване, поради което не дърпайте със засаждане на семена за разсад. В повечето региони на страната ни най-доброто време за засаждане е първото десетилетие на март. Освен това посевният материал трябва да бъде предварително загрят и накиснат - в този случай в бъдеще можете да получите реколтата 10-12 дни по-рано.

Семената се накисват по обичайния начин, предотвратявайки свръхрастежа на кълновете.

Можете да си купите почва за засаждане на домати в специализирани магазини, но можете да си я приготвите сами у дома. За да направите това, трябва да вземете в равни части хумус (или добре изгнил оборски тор), компост и плодородна почва от градината. Към такава хранителна смес се добавят речен пясък и 60 g суперфосфат и амониев нитрат.

Торовете, съдържащи азот, се прилагат само по време на растежа на разсад, тъй като трансплантираните домати, избирайки азот от лехите, активно увеличават вегетативната маса в ущърб на образуването на яйчници.

Контейнерите се пълнят с подготвения хранителен субстрат, в който след поливане се засажда покълнало семе, което се поставя на повърхността на почвата и се покрива с почвени остатъци, дебели не повече от 2 см. След поливане контейнерите се покриват с полиетилен и се оставят на топло.

След появата на кълновете (след около седмица) полиетиленът се отстранява.

На бележка. По време на периода на растеж разсадът трябва да бъде добре осветен от слънчевите лъчи, температурата в помещението трябва да се поддържа в рамките на 15-16 градуса С. Поливането се извършва с вода със стайна температура, докато почвата трябва да бъде напълно навлажнена.

Удебелените разсад се разстилат в различни контейнери. В бъдеще грижата за кълновете се състои в поливане и извършване на редовна вентилация. С правилната подготовка на субстрата, вече не е необходимо да се хранят разсад.

Пресаждането на постоянно място се извършва по същите правила като другите сортове домати.

Тъй като сортът може да угои, тогава съставът на превръзките, с които се оплождат възрастните растения, не трябва да съдържа азот. Обикновено такива превръзки могат да се състоят от фосфатни, калиеви торове с добавяне на дървесна пепел.

На бележка. Поливането трябва да се извършва няколко пъти седмично, като се избягва преовлажняването на почвата. Водата за напояване трябва да е топла.

Предимства и недостатъци на сорта

Големи размери на плодове

Тези от летните жители, които отглеждат гигантски лимон на своите парцели повече от един сезон, отбелязват следните положителни качества на сорта:

 • големи размери на плодовете;
 • отличен вкус и оригинален аромат на зрели домати;
 • висока хранителна стойност на зрелите домати;
 • големите плодове понасят добре транспортирането, могат да се съхраняват дълго време след изваждането;
 • добро представяне на събраната реколта;
 • с подходяща грижа, доматените храсти практически не са податливи на болести.

Този сорт има и някои недостатъци, характерни за сортовите видове зеленчукови растения:

 • Високите храсти на лимонния гигант изискват напояване. Тези растения са силно чувствителни към количеството влага в почвата, както и към влажността на въздуха (особено когато става въпрос за отглеждане на сорта в затворена земя), следователно елитните растения се поливат по определена схема, нарушаването на която води до намаляване на добива, както и до поява на болести;
 • Високите храсти изискват редовно подхранване, без което растежът и развитието на тези зеленчукови растения се забавят и плодовете може да не узреят до декларирания размер. Следователно торенето за този сорт е важно условие за грижата за лимонов гигантски домат;
 • Подготовката на почвата трябва да се извърши предварително, като се добавят достатъчно хранителни вещества към лехите, така че този сорт да се развива добре от първите дни.

На бележка. Тези нюанси могат да кажат само едно - висококачествените сортове зеленчукови култури винаги изискват повишено внимание през периода на растеж и узряване на културата; без подходяща грижа не може да се получи висококачествена реколта.