Какъв инструмент не е измислен за работа с дърво! Обичайният ръчен трион беше заменен от автоматизирани устройства: диск, лента, сабя, циркуляр. Всеки от тях има собствена работна ниша, тоест той е предназначен за определен вид дървообработване. Верижните триони съчетават много предимства и са идеално пригодени за различни задачи: от сеч на растящи дървета до рязане на завършени дъски и квадратни греди. В зависимост от вида на машината, която задвижва трионната верига, те се разделят на

 • бензин;
 • електрически.

Всеки от видовете този ръчен инструмент има цял списък с предимства, недостатъци и огромна армия от фенове, които ще защитават превъзходството на любимия си бензинов или електрически агрегат. В такива случаи летен жител, който придобие асистент за работа на сайта, ще трябва да прецени правилно всички аргументи.

Инструмент за работа

Характеристики на устройството на бензинови триони

Дългата и славна история на производството на верижни триони доведе до стандартното оформление, което се превърна в класика. Следователно всички устройства, предлагани от производителите, ще бъдат сглобени по една и съща схема.

Двигател

Основната разлика, която разделя всички собственици на любители на бензина и електрическия ток. Верижните триони използват двутактови двигатели. Те имат едноцилиндров, въздушно охлаждане, като на мотоциклети. Този избор се дължи на по-лекото тегло, по-добрия въртящ момент и възможността да се поеме повече мощност от същия обем в сравнение с четиритактовия, познат на всички в автомобилите. Картера на двигателя е направен или изцяло от метал, или в комбинация с пластмаса. Но дори използването на сплави на основата на лек алуминий се отразява в солидното тегло на бензинов трион.

Карбуратор

За да се подаде гориво в горивната камера на работния цилиндър, смесено с въздух в необходимите пропорции, се използва карбуратор, както на старите Жигули. Между другото, известният съветски трион "Дружба" го имаше с поплавък - за това дизайнерите трябваше да измислят скоростна кутия, която позволява гумата да се завърти на 90 градуса за хоризонтално рязане. Във всички съвременни триони карбураторът е мембранен, което ви позволява да работите с инструмента дори с главата надолу.

Горивна смес

Опростеният дизайн на двутактовия двигател на верижния трион не съдържа нито маслена помпа, нито палет, поради което за смазване на триещи се части маслото се добавя директно към бензина в съотношение от 1:25 до 1:50. Приготвената смес не е предназначена за дългосрочно съхранение, поради което се приготвя в малки количества.

Моторен трион на работа

Запалване и стартер

Искра за запалване на гориво в горивната камера се дава от свещ, а напрежението към нея се подава от електронен блок, който в разговорно се нарича магнито - маховикът на коляновия вал му дава въртене. За да стартирате стартирането, трябва да издърпате кабела, понякога няколко пъти.

Съединител на кола

Тъй като стартирането на бензинов двигател не е лесна задача, е предвиден съединител за стартиране на слушалките на триона. Докато е изключен, двигателят се „завърта“ в режим на празен ход. Съединителят е центробежен, той се задейства след завъртане на коляновия вал до определен брой обороти. Това позволява не само да спестите гориво, но и бързо да спрете въртенето на задвижващото зъбно колело, когато трионът ухапе или веригата се счупи.

Отличителни черти на електрически верижни триони

Двигател

Ако при верижните триони уредът, задвижващ веригата, е двигателят с вътрешно горене, то в мрежовите устройства тази роля играе двигател с променлив ток. Може да има четки за подаване на напрежение към котвата или да бъде без четки. Първият дизайн е по-опростен и по-евтин, но изисква периодична подмяна на четките. Но вторият е лишен от недостатъци, с изключение на високата цена.

 1. Двигателят в електрическия трион е доста мощен, тежък и обемен. Как се намира, зависи не само от външния вид на триона, но и от други параметри:
 2. Напречното разположение на двигателя е конструктивно по-просто, трионът не е толкова дълъг, но широк - в тесен отвор това може да попречи. Надлъжното разположение на двигателя без повреда изисква трансмисионно устройство - дизайнът е по-тежък, но е по-удобно да се работи с такъв трион, тялото е тясно, нищо не излиза от него.

Задвижващ блок

Тъй като ускорението и спирането на електродвигателя с едно натискане на бутона за управление, тогава съединителят в електрическите триони най-често не е осигурен. Само много скъпи модели могат да се похвалят с тази опция. Повечето електрически триони имат просто редуктор. При агрегати с надлъжен двигател въртящият момент на вала на ротора се предава към задвижващото зъбно колело с помощта на конусна спирална предавка.

Хранене

В електрическите триони има два големи класа устройства: електрическа мрежа и батерия. Първите се захранват директно от електрически контакт, докато вторите имат специален джоб с конектори за инсталиране на сменяема батерия. Последният тип е опит за преодоляване на липсата на подвижност на верижните триони. Въпреки това, доста високата цена на батериите и ограниченият ресурс на тяхната работа правят такива устройства по-малко популярни от класическите с кабел и щепсел.

Общи характеристики на двата вида триони

Основното устройство ще остане непроменено, благодарение на което трионът изпълнява своите преки функции - слушалките на триона. При двата типа той е почти идентичен, което дава възможност за пълен обмен.

Автономност на инструмента

Както бензиновите, така и електрическите триони изискват смазване на веригата, за което са предвидени резервоар и бутална помпа с редукторно задвижване от съединителя или от скоростната кутия. Той снабдява режещия диск със специална течна смазка, която охлажда веригата и улеснява плъзгането между дървесните влакна.

Дръжките за задържане също са почти идентични и при двата варианта. Единствената разлика е, че при верижния трион те са свързани с тялото и картера на двигателя чрез амортизиращи елементи - пружини и гумени амортисьори, а това не е необходимо при електрическите триони, тъй като вибрациите от електродвигателя са минимални.

На бележка! Механизмът за опъване на веригата за верижните триони обикновено е представен под формата на винт отпред или отстрани. Напрежението на веригата без ключ е по-скоро опция, отколкото правило. Но при електрическите триони възможността за затягане на веригата без гайка е често срещана както при евтини, така и при скъпи маркови триони.

Предимствата на бензиновите триони

Бензиновите машини за рязане на дърво имат редица неоспорими предимства, които са довели до широкото им разпространение по целия свят.

Автономност

Тук електротехниците ще трябва да навеждат глави пред двигателя с вътрешно горене. Верижният трион е способен да работи при всякакви условия, както на 20 метра от дома, така и на две хиляди. За работа са необходими само гориво и масло. Дори безжичните електрически триони не могат да се сравняват с бензиновите устройства по отношение на тяхната независимост от източниците на енергия. В крайна сметка батерията ще се изтощи и то доста бързо, а кутия бензин ще е достатъчна за цял ден работа.

На бележка! Ето защо верижният трион не може да бъде заменен с електротехник за дърводобив. Разбира се, за един обикновен летен аматьор няма нужда да ходи толкова далеч и за дълго време, но като трион „кола“ за риболов или къмпинг, верижният трион е категоричният лидер. Също така е алтернативен вариант при издигане на дървени сгради на ново място, където все още не е доставено електричество.

Мощност на двигателя и обороти

Тук електрическият инструмент отново ще трябва да се предаде: двигателят с вътрешно горене е в състояние да достави повече мощност и въртящ момент. Когато става въпрос за работа с големи дърва и дори за добив на дърва за огрев, електрическият инструмент рискува да прегрее след 5-7 минути работа под товар. Но суровото, сухо или просто масивно дърво няма да остави мрежов инструмент изобщо нито един шанс, дори и с добри слушалки. В допълнение, скоростта и производителността на рязането се влияят от високата скорост на веригата и нейното износване почти не се променя.

Възможност за работа в критична среда

Въпреки че това предимство не е приоритет, все пак си струва да се спомене в името на честността. Можете да работите с моторен трион в дъжда, да го поставите в снега и тя няма да има нищо. Но с електрически трион е по-добре да не правите това - можете да изхвърлите инструмента или да развеселите от токов удар.

Недостатъци на бензиновите единици

Както във всеки популярен инструмент, и тук можете да намерите много недостатъци на верижния трион, които ще бъдат присъщи на целия клас устройства и не зависят от качеството на изработката.

Тежко тегло

Границата на безопасност, която трябва да бъде положена в двигателя с вътрешно горене, за да работи той дълго време, се превръща в значително тегло. Ребрата на цилиндъра, буталото, коляновия вал са доста масивни елементи. Плюс това, допълнителното тегло под формата на резервоар за газ, напълнен с гориво, също не прави триона по-лек. В сравнение с електрически трион с подобна мощност, бензиновият агрегат ще бъде с 20 до 40 процента по-тежък.

Разходи за използване

В допълнение към подмяната на веригата и от време на време гумите, както и добавянето на масло за вериги, което е характерно за двата вида триони, устройствата с двигатели с вътрешно горене се захранват от смес от бензин и масло. Високооктанов бензин се използва за съвременни триони с клас най-малко 92. Обикновеното моторно масло няма да работи, имате нужда от специално двутактово масло, което изгаря добре и почти не дава сажди. По отношение на разходите, добрата маркова синтетика може да надмине скъпите автомобилни.

Консумативите също са свещи, горивен филтър, а при модели с филцова версия - въздушен филтър. И дори да не се налага да ги сменяте толкова често, това все пак увеличава разходите за употреба.

Умение

Всеки начинаещ, който пръв вземе моторен трион и се опита да го стартира без предварителни знания и обучение, вероятно ще се провали. В същото време той може да е запознат с автомобилните мотори по дължината и напречно. Причината за това е специфичното устройство на верижния трион, към което трябва да свикнете.

Най-простата стартираща последователност изглежда така:

 • поставете триона на спирачката;
 • включете електронното запалване;
 • помпа гориво с грунд;
 • издърпайте лоста на дросела, блокирайки го;
 • издърпайте кабела на стартера няколко пъти, докато трионът "киха";
 • натиснете лоста на затвора назад;
 • дръпнете, докато трионът започне;
 • свалете от спирачката;
 • газ през - само тогава веригата на триона ще започне да се движи.

Лесно използване

Ако в допълнение към това карбураторът на триона не е настроен, стартовият процес се превръща в танц с тамбура и тътен около инструмента. Стартирането на студено също ще създаде проблеми - това може да изисква загряване на триона при стайна температура.

Прочетете също: Как да настроите карбуратора на верижен трион? Инструкция стъпка по стъпка

Плюсове на електрически триони

Значителните разлики във вида на витлото правят електрическите модели конкурентни по следните показатели.

устойчивост

Тук собствениците на "бензин" ще трябва да използват ръцете си. Техният инструмент пуши - и нищо не можете да направите. И дори не става въпрос за опазване на околната среда. Отработените газове са много полезни за самия оператор. Следователно само електрически трион е подходящ за чиста бездимна работа. В затворени помещения просто не можете без него - в стая, гараж или малък хангар той няма да запълни всичко с продуктите от изгорялата горивна смес.

Евтиност

Освен разходите за поддръжка по реда на веригата, мрежовата версия консумира само електричество и нищо друго. И цената му в необятното пространство на Русия все още е доста умерена. И въпреки че мощен двигател ще върти добре електромера, той все пак ще струва по-малко от всички компоненти, които задвижват бензиновите триони.

Лесно използване

Без допълнителни бутони, превключватели или капаци. Дръпнах газовия спусък и можете да работите. Пуснете - и трионът замлъкна до следващия старт. Всеки може да се справи с това. Ето защо жените, които използват верижен трион, в повечето случаи избират електрическия вариант, за да не се притесняват. Подготовката за работа се свежда до отвиване на електрически удължителен кабел от най-близкия контакт.

Недостатъци на електрически инструмент

Прикачен файл към текущ източник

Най-слабото звено е производителността. Става проблематично да се използва такъв трион по-далеч от 20 метра от източника на захранване. Е, да вземете трион със себе си на офроуд pokatushki, пикник, риболов, на поход е просто невъзможно. Не добавя удобство и кабел, винаги влачене на оператора. Непрекъснато трябва да се измества и настила, като се внимава да не попадне под веригата, особено когато става въпрос за рязане на височина или под ъгъл. Акумулаторните триони само частично решават този проблем и са много по-скъпи. И ако трябва да видите много и в същото време далеч? Тогава електричеството вече не се помни.

Електрически трион

По-скромно представяне

Ако задачата е да изчистите зоната от стари стволове или да се справите с масивен кръгъл дървен материал, като го поставите на дърва за огрев, тогава ще ви трябва мощен инструмент с дълга гума. Но там, където верижният трион ще се справи безпроблемно, електрическият агрегат може да се плъзне и това е изпълнено с изгорял двигател. По принцип при работа под товар е много по-трудно и по-дълго прегряването на буталото, отколкото изгарянето на намотката и причиняването на междуоборотна верига. Следователно ще трябва да спрете работата, за да почивате инструмента по-често в случай на мрежова версия. Освен това електрическите триони не се предлагат с шина, по-дълга от 40 см и мощност по-висока от 2,7 kW.

Спорен въпрос. Понякога те говорят за по-големия шум на верижния трион в сравнение с електрическия. Всъщност разликата тук е незначителна - само около 10 dB. По-скоро можем да кажем, че генераторът издава шум само в активния режим, а бензиновият - и на празен ход, но пак няма да работи, за да работи, без да безпокои другите.

Правейки избор

Кой инструмент да купите е собствен бизнес на потребителя. Monod дава само груб контур на ситуации, когато използването на един или друг тип триони ще бъде по-подходящо.

Кой се нуждае от резачка

След като обедините всички функции, можете да препоръчате верижен трион за закупуване, ако:

 • имате голям парцел и дърветата са разпръснати из целия район;
 • трябва да изрежете не само на територията, но и зад оградата
 • носите триона със себе си на риболов, къмпинг или просто на път;
 • планирате строителна площадка без електричество;
 • материалът, с който трябва да се справите, е дебел ствол и твърда дървесина.

Дмитрий, 42-годишен, Челябинск.

Аз съм за верижния трион. Често взимам инструмента със себе си, карам по черни пътища. Лесно е да се разтвори дървото, блокиращо пътя. По принцип мълча за дървата за огрев. Помага, ако заседнеш - можеш да сложиш лост, да направиш подплата под колелото. Е, в страната, разбира се, той отрязва всичко, което е необходимо. Е, зареждането с гориво и стартирането е един вид ритуал. Няма проблеми с регулираните въглехидрати.

Кога е по-добре да вземете електрически

За тези, които се съмняват, си струва да изберат мрежов инструмент, ако:

 • трионът ще се използва рядко, от време на време;
 • няма нужда да се добива голямо количество дърва за огрев;
 • ще трябва да пилите малки и средни стволове, но най-вече клони;
 • цялата работа ще се извършва на площадката, на не повече от 20 - 25 метра от къщата или на закрито.

Николай, 34-годишен, Курск.

Всички посъветваха верижен трион, а аз си купих електрически. Трезво си помислих, добре, защо ми е необходим моторен трион? Построих баня - трябва само да отрежете дъската, дървения материал и облицовката, те са доста тънки, не е необходима мощност. Но аз пия в студа и в жегата. Докато работи с нещо друго, трионът просто има време да се охлади. Сега го използвам за грижа за градината - напълно достатъчно, не виждам причина да се забърквам с двигателя с вътрешно горене.

Резултат

Всеки инструмент е добър по свой начин. В едната ниската цена на операцията привлича, в другата - автономност. Както уместно се изразяват опитни потребители, добрият собственик трябва да притежава и двата вида инструменти - това ви позволява да покриете напълно нуждата от работа с дърво.

Статията използва материали от портала aboutBenzopilah.ru