От хилядолетия медът се използва за лечение и хранене. Това се дължи на богатия му, почти безкраен списък с витамини и минерали в състава. Популярността на продукта нараства всяка година, особено в областта на медицината, кулинарията и козметологията. За правилното му използване трябва да знаете не само какво е полезно, но и защо медът е опасен.

Когато медът е лош

Медът, както всички продукти, използвани от човечеството, може не само да има положителен ефект, но и да навреди на организма. В по-голяма степен отрицателното въздействие на продуктите от мед пряко зависи от съществуващите заболявания. Също толкова важно е да знаете колко мед не е в състояние да навреди. Всъщност дори абсолютно здрав организъм може да реагира по различен начин на намаляване или увеличаване на консумираната доза.

Има няколко причини, когато се отбелязва вредата от меда върху тялото:

 • Алергична реакция. Тази причина не е толкова често срещана, колкото изглежда. Доста рядко се срещат хора с алергия към мед. Медът се счита за силно алергенен продукт поради наличието на голяма част от активните съставки. Тялото на всеки може да реагира по различни начини, от леки кожни обриви до фатален белодробен оток. Интензивността на такива прояви може да варира в зависимост от характеристиките на алергията. При първа употреба подобни прояви могат да останат невидими. По-добре е да ограничите консумацията на мед, знаейки за такава реакция на тялото;
 • Диабет. Високото съдържание на захароза и глюкоза прави продукта забранен за диабетици. Това се дължи на способността за бързо повишаване нивата на кръвната захар. Медът, който е доминиран от естествената захароза, е особено вреден. Фруктозата, която може да се консумира от диабетици, се счита за по-щадяща. Проучванията показват, че някои видове мед не могат да навредят и дори ще бъдат полезни при лечението на диабет;

Вреден ли е медът

 • Високотемпературна обработка. Прегрятият мед не е здравословна храна. Причината е, че допълнителната обработка на продуктите води до унищожаване на полезния състав и допринася за натрупването на вредни образувания, които влияят негативно на нервната система и на организма като цяло. Смята се, че краткотрайното излагане на температури не по-високи от 40 градуса не е в състояние да навреди на тялото. Поради тази причина не е препоръчително да хвърляте мед в горещ чай. Също така купуването на течен мед през зимата може да бъде опасно, тъй като по това време повечето от сортовете започват да се захаросват и можете да атакувате фалшив мед;
 • Високо калорично съдържание и гликемичен индекс. Това, което е добро за някои, може да бъде отрицателно за други. Медът съдържа голямо количество бързо смилаеми въглехидрати, високото съдържание на калории може да насърчи бързото възстановяване след физическо натоварване. Продуктът може да причини затлъстяване. Не трябва напълно да изоставяте полезен продукт. Достатъчно е просто да ограничите приетата доза до минимум, особено вечер;
 • Въздействието на продуктите върху храносмилателната система. Вредите на меда върху човешкото тяло при заболявания на храносмилателната система се отбелязват, по-специално при гастрит и язвени образувания;
 • Камъни в бъбреците, жлъчния мехур и пикочния мехур заплашват пациента с обостряне с безмислена консумация на сладък продукт;
 • Детство. Младите майки често се притесняват дали медът е вреден за малките деца.За да подобрят здравето, родителите безсмислено хранят децата си с този полезен продукт.

Важно! Медът съдържа вещества, които тялото на детето не усвоява. Невъзможно е да се каже със сигурност след коя лъжица сладкиши ще започне предозирането и тялото ще докладва за това. Ето защо се препоръчва да се дава малко мед на деца над една година.

Защо е болен от мед

Медицинската статистика показва, че само 10% от жителите на света са алергични към нектар. Някои хора се чудят защо медът е болен и дали това е нормално. Говорейки за алергии, трябва да се каже, че проявите могат да бъдат разнообразни, гаденето не е единственият симптом. Страдащите от алергии често имат главоболие от мед.

По принцип алергиите се придружават от следните симптоми:

 • Зачервяване, кожен обрив;
 • Сърбеж и подуване на лигавиците;
 • Сълзене;
 • Кихане и изпускане от носа;
 • Затруднено дишане;
 • Кашлица;
 • Болка в белите дробове
 • Възприемане;
 • Стомашни болки;
 • Може да е гадно;
 • Диария;
 • Повишено изпотяване;
 • Жажда.

Могат ли децата да ядат мед

Защо медът е опасен

Въпреки вярата на населението в полезността на сладостта от мед, учените твърдят, че тя все още е вредна за здравето. Отбелязва се, че пчеларските продукти имат много висок гликемичен индекс. Тази цифра варира от 60 до 87, като нормалната стойност не надвишава 40. Това означава, че редовният прием на мед води до тежко затлъстяване. Освен това повече от 80% от състава е захар, която се натрупва в кръвта. В резултат на постоянната консумация хората излагат телата си на риск от метаболитни нарушения, в резултат на което се развива захарен диабет.

В допълнение към хроничния диабет, хората са изложени на риск от развитие на атеросклероза, инфаркт и дори инсулт. Натрупаната захар се образува в плаки с холестерол, които причиняват запушвания в кръвоносните съдове и пречат на нормалното кръвообращение. Отбелязва се, че захарите в меда ускоряват образуването на С-образен протеин, който е отговорен за процеса на стареене на организма, като по този начин скъсява живота. Следователно смъртоносната доза мед за човек не трябва да се измерва в конкретни числа. Редовната консумация на захарни продукти сама по себе си ще бъде фатална с течение на времето.

Защо медът е опасен

Главата ме боли и ми се вие ​​свят от мед

В по-голяма степен пчелите събират нектари от цветя, които не са опасни. Нашите предци са знаели и за пияния мед, който се счита за отровен. Консумацията на такъв мед влияе на организма като голям брой алкохолни напитки. След такава сладост е трудно да контролирате действията и да стоите на краката си, можете внезапно да повърнете, главата ви се замая от такъв мед.

Такива продукти се обработват от нектара на отровни растения. Тъй като пчелите го събират за собствена консумация, такива продукти не са опасни за тях умерено. Когато попадне в човешкото тяло, продуктът може да предизвика прояви, които изчезват в рамките на няколко дни:

 • появата на студена пот;
 • гадене след мед;
 • повръщането се отваря;
 • замаяност и главоболие.

Смъртоносна доза мед над 150 грама, в резултат на приема му, може първоначално да провокира загуба на съзнание. Следващата проява е смъртта, ако не се предприемат действия. За облекчаване на симптомите е необходимо промиването на стомаха с калиев перманганат, както при други отравяния. Трябва също да изпразните червата си, така че не забравяйте да използвате лаксативи.