Къпините и малините са добре познати ягодоплодни храсти. В много отношения те си приличат, но имат и разлики.

Измамна прилика

Може да изглежда, че основната разлика е различният цвят на узрелите плодове. Това е вярно в повечето случаи, но има сортове малини, които имат същия черен цвят като къпините. Те обаче могат да имат подобна форма. Не е толкова просто ...

История на произхода и областите на отглеждане

Американският континент е признат за родина на къпините. Произходът на малини се счита за Азия. Сега в Америка къпините се отглеждат индустриално. В европейските страни отглеждането му не е толкова широко разпространено. Отглеждането на малини е по-характерно за Европа.

Разлики между надземните и подземните части

И двете растения принадлежат към семейство Розоцветни и са тясно свързани. Имайки силно развита подземна част, те образуват гъсталаци от едногодишни и двугодишни издънки. Къпиновите стъбла са пълзящи и имат зелен цвят. На дължина те достигат 3 метра или повече. Обилно покрит с големи бодли. Малиновите издънки са изправени, с височина до 2 м, имат подчертан синкав цвят. На дръжките на малините има много повече тръни, но те са по-малки и по-нежни от къпините. Тези растения имат много сходни листа, но къпините не ги отделят за зимата.

Къпиновият храст е по-мощен, с повече стъбла на единица площ. Затова е по-плътен от малинов храст. Кореновата система е по-развита при къпините и по-дълбока, отколкото при малините. Това е причината за най-добрата устойчивост на къпини на суша.

Плодовете на тези растения са морфологично еднакви - сложни костилки. Къпините имат бяла плътна сърцевина. Те не отчупват съда толкова лесно, колкото в малините. Малините се отделят без усилие от храста и са кухи отвътре. Когато узреят, къпините са много по-плътни и следователно по-добре съхранявани и транспортирани.

Условия за цъфтеж и узряване

Началото на цъфтежа и узряването на тези растения е различно. Малините започват да цъфтят и узряват по-рано. Масивната реколта от малина е през юли. Началото на плододаването на къпините настъпва през август, тъй като тя също започва да цъфти по-късно с 2 - 3 седмици. Това позволява на къпината да избегне заплахата от връщане на студове в края на пролетта. В същото време при неблагоприятни метеорологични условия през август - септември къпините може изобщо да не узреят.

Полезни характеристики

Малините съдържат повече захари и витамин С. Съдържат много мед и желязо. Къпините са богати на антиоксиданти и пектини и са богати на калций, калий и магнезий. Малините се използват в официалната и народната медицина като антипиретично и потогонно средство. Къпините са способни да понижават нивата на холестерола, кръвното налягане и имат благоприятен ефект върху функционирането на органите на зрението.

Податливост към външни условия

Тези култури имат различни изисквания към външните условия. Къпините понасят засенчване, но дават плод по-късно, когато няма достатъчно светлина. Той е по-устойчив на суша от малината. Малините са по-взискателни към осветлението. Освен това малините са по-устойчиви на замръзване и лесно издържат на студове под 20 градуса. За къпините понижаването на температурата до 15 градуса под нулата може да бъде пагубно. В тази връзка се изисква зимен подслон.

Трябва да изберете защитени от вятъра зони за къпини. На гъст храст плодовете по-лесно се повреждат от неговите пориви и са възможни наранявания на стъблото.По-тънкият малинов храст понася по-лесно излагането на вятър.

Тези култури заслужават вниманието на градинарите, тъй като са непретенциозни, продуктивни и много здрави. Ако площта на обекта не позволява отглеждане както на малини, така и на къпини, можете да изберете хибриди, които съчетават свойствата на двете растения.